En una secció com aquesta és just recordar la figura de la mexicana Matilde Landeta, considerada la primera dona directora no només de Mèxic, sinó de tota Llatinoamèrica.

Mèxic, en estat pur

Matilde Landeta (1910-1999) va néixer a Mèxic D.F, al mateix temps que esclatava la Revolució Mexicana. Tenia 15 anys quan la van a enviar a estudiar als Estats Units on va descobrir el setè art per primera vegada. Amb 21 anys va entrar en un estudi de cinema on treballava el seu germà Eduardo i on va començar treballant com script. Després va ser ajudant de direcció i com que ningú apostava per les seves propostes, va fundar la seva pròpia companyia avalant amb la seva casa.

Les seves pel·lícules es centraven en protagonistes femenines fortes i realistes en un món patriarcal. Enèrgica, audaç, curiosa, es va endinsar en el món de cinema quan era territori exclusiu d’homes que es rendien culte a si mateixos, per realitzar lews tres pel·lícules capdals del cine mexicà: Lola Casanova (1948), La negra Angustias (1949) i Trotacalles (1951).