A HBO podem trobar la minisèrie nord-americana ‘Mare of Easttown’, una de les millors que s’han vist en molt de temps, i amb una gran interpretació de Kate Winslet.

L’argument

La Mare Sheehan és detectiu de policia a Easttown, un petit poble de Pennsilvània. Viu amb la seva mare, la seva filla adolescent i el seu net en aquesta comunitat on tothom es coneix i està relacionat. La mort d’una jove que li recorda un cas sense resoldre, la submergeix en una difícil investigació. Mentre intenta trobar l’assassí, haurà de lluitar amb els seus propis dimonis familiars i un dolor que la va consumint.

‘Mare of Easttown’ és el primer gran treball de Brad Ingelsby com a creador, guionista i productor executiu dels set episodis de la sèrie que ha dirigit Craig Zobel, un realitzador amb llarga experiència en la televisió, amb altres sèries com ‘Westworld’ o ‘The Leftovers’. Ingelsby es va basar en records i persones del lloc on va néixer per escriure aquest drama subtil, amb misteri inclòs, ambientat en una zona deprimida que amaga molts secrets i moltes coses no dites.

Kate Winslet

Ingelsby va tenir molt clar que volia Kate Winslet pel personatge principal i l’actriu anglesa va acceptar el repte d’interpretar aquesta dona amb tota la seva càrrega emocional i física. Winslet va passar un temps a la comissaria d’Easttown, va treballar l’accent de la zona de Filadèlfia i va exigir que no es millorés la seva imatge per aprimar-la o rejovenir-la. Volia que es veiessin les petjades del temps en les seves arrugues i en el seu cos.

Sense deixar de ser una història de gènere negre, amb un crim per resoldre, hi ha un tema que recorre tots els episodis i cadascuna de les trames, el de la maternitat, i fins a on és capaç d’arribar un pare o una mare per protegir els seus fills. Així com també les difícils relacions familiars que tenen els habitants d’aquests suburbis que han perdut tota esperança de recuperar el vell somni americà. 

La sèrie parla sobre la compassió i la clemència, i tenir cura dels teus amics i veïns. És molt especial i emotiva, i el meu personatge porta molta càrrega personal a sobre, molt de dolor. Acabem entenent perquè és com és. ”
Kate Winslet, actriu

Es fa difícil imaginar-se una Mare amb un altre rostre i un altre cos que no siguin els de Kate Winslet, una actriu que demostra una immensa varietat de matisos, capaç de transmetre només amb un moviment de cap, un petit gest o una mirada, les tensions que manté amb la família, les amistats i la gent de la feina. Ella és una dona cansada, trencada, sumida en la tristor, però no és una dona amargada ni solitària, al contrari.

CAR Kate Winslet
Winslet interpreta a Mare, una policia que investiga un assassinat a Easttown

És un personatge vulnerable que s’allunya dels estereotips, que mostra les seves cicatrius i els seus errors, que té virtuts però també defectes. És difícil, desordenada i mai no es dona per vençuda. I desprèn una lluminositat que la fa brillar enmig de la mediocritat d’aquest poble.

La crítica

Escrita magistralment, amb uns diàlegs creïbles i girs de guió inesperats que ajuden que la detectiu avanci, no només en la investigació de l’homicidi, sinó en la seva pròpia trajectòria emocional marcada pel dol, ‘Mare of Easttown’ manté el nivell d’intriga des del primer episodi, a través d’interrogatoris i pistes, al mateix temps que va construint un entramat de relacions en què el personatge de Winslet és l’eix central. És ella la que transforma completament aquesta història criminal i la porta a l’àmbit d’un drama personal ple d’emoció i humanitat.

El realisme de la seva posada en escena, l’excel·lent interpretació de Kate Winslet junt amb el magnífic conjunt d’actors que l’acompanyen, i la complexitat de la seva trama, fan de ‘Mare of Easttown’ un punt d’inflexió en la ficció que es recordarà durant molt de temps. Imprescindible.