Després de competir pel Premi César a la millor pel·lícula estrangera com a representant de Bèlgica i participar en el darrer Festival de Cinema Europeu de Sevilla, s’estrena ‘Lola’, encarregada d’inaugurar la mostra FIRE!! El director i la protagonista van venir a Barcelona a presentar-la i vam poder entrevistar-los.

L’argument

Just quan la Lola, de 18 anys i transsexual, s’assabenta que finalment pot sotmetre’s a l’operació de canvi de sexe, la seva mare mor. Complint amb el seu últim desig, la jove i el seu pare, amb qui sempre ha estat en conflicte i a qui no ha vist en dos anys, han d’emprendre un viatge junts fins a la costa belga. Però aviat s’adonaran que el resultat de l’escapada potser no és el que tots dos esperaven.

El director

Després de treballar com a actor durant 10 anys, el belga Laurent Micheli va decidir dur a terme projectes propis, primer com a director de teatre i, després, de cinema. El seu debut, ‘Even lovers get the blues’, del 2016, se centrava en un grup en la trentena que intentava reinventar les regles de les relacions amoroses i sexuals. ‘Lola’, el seu segon llargmetratge, neix d’un desig més íntim i personal.

Hi havia el desig de parlar de la transidentitat, perquè em sento molt a prop dels temes LGBTQI”
Laurent Micheli, director de cinema

Malgrat que cada cop hi ha més pel·lícules i documentals sobre la transidentitat, molts dels quals centrats en aspectes dolorosos, l’enfocament de ‘Lola’ justament potencia els positius i, per fer-ho, presenta una noia lliure i feliç de ser qui és i de triar la seva feminitat.

El que he volgut compartir amb el públic és el fet que quan ets una persona trans saps molt bé qui ets. Jo tenia ganes de parlar de la lluita externa, no de la lluita interna ”
Laurent Micheli, director de cinema

Micheli ha creat un personatge amb uns trets molt distintius, procurant allunyar-se dels clixés. Des de l’inici, tenia molt clar que volia una actriu trans, perquè qui millor podia encarnar aquesta minoria era, precisament, una persona d’aquesta minoria.

Volia que la Lola fos forta, algú que se sent bé en la seva pell”
Laurent Micheli, director de cinema

Mya Bollaers, actriu trans

‘Lola’ està interpretada per l’actriu trans Mya Bollaers i és la primera pel·lícula. El seu personatge té una feminitat fluida, que difumina els límits dels gèneres tal com els concebem, i ho viu amb absoluta naturalitat.

El personatge de la Lola és veritablement fascinant, perquè està molt bé amb ella mateixa”
Mya Bollaers, actriu

Aquest paper va suposar grans desafiaments, però el més important era no mostrar una víctima, sinó una persona determinada que es troba amb un món que no està preparat per acceptar-la.

Jo no suporto els documentals sobre persones trans que pateixen, que estan sumides en el miserabilisme. Fan falta imatges de persones trans que són felices en la seva vida, a qui els van bé les coses”
Mya Bollaers, actriu

La necessitat de perdonar, acceptar i reconciliar-se

La pel·lícula és un viatge físic, el del pare —interpretat pel sempre excel·lent Benoît Magimel— i la filla, que van a escampar les cendres de la mare a la platja de la seva infància, però també emocional, marcat per les diferències, i inclús en el temps, ja que retrocediran al passat per revisitar la història familiar. Una “road-movie” que té el suport en la dinàmica d’aquesta relació paternofilial però, sobretot, en el personatge lluminós de la Lola, i que tracta un tema molt específic, i molt actual, de manera universal. Malgrat recrear alguns tòpics, aposta per la necessitat de perdonar, acceptar i reconciliar-se.