‘Mata a tus ídolos’ és el relat autobiogràfic d’un periodista que, al llarg de la seva carrera, ha entrevistat milers -i no és una exageració- de personalitats del cinema i la cultura.

Toni Garcia Ramon

Periodista i escriptor, Toni Garcia Ramon va néixer el 1971. Durant més de vint anys ha fet entrevistes i reportatges per a diferents mitjans de comunicació nacionals i estrangers. Des que va començar l’any 1994, ha recorregut festivals d’arreu del món, un munt de rodatges i “junkets” en llocs exòtics, gairebé sempre acompanyat del seu fidel amic i col·laborador, el fotògraf Xavi Torres.

‘Mata a tus ídolos’ no és exactament un llibre de memòries. Les anècdotes se succeeixen de forma desordenada i feliç en funció d’alguna cosa que Garcia Ramon vol compartir amb els lectors. En aquesta crònica del que s’amaga darrere del món de les entrevistes, no hi ha reflexions sobre el cinema ni sobre la professió d’entrevistador ni sobre els canvis en la indústria i els mitjans de comunicació. Només hi ha records.

Anècdotes en clau d’humor

Aquesta estructura desordenada, com la seva pròpia memòria, fa que el llibre sigui per força irregular, salta d’un personatge a l’altre, d’un festival a l’altre, d’una conversa a l’altra, en petits capítols en què l’humor està sempre present i l’ego d’uns i altres, incloent-hi el del mateix entrevistador, queda al descobert sense vergonya.

L’univers de les estrelles

Certàmens com Venècia, Berlín, Canes, Sant Sebastià o Locarno són espais que acaben per ser familiars als lectors d’aquest “assassinat” d’ídols compartits que s’inicia amb Al Pacino i es tanca amb Sidney Pollack.
Al llarg de les seves 170 pàgines desfilen actors com Harrison Ford, Bill Murray, Donald Sutherland i Jack Nicholson; actrius com Scarlett Johansson, Nicole Kidman i Helen Mirren; i directors com Todd Haynes, Abel Ferrara, John Carpenter o Oliver Stone. Però també companys de professió, sense oblidar-nos dels temuts i necessaris publicistes que controlen la vida de les estrelles.

La crítica

El que ens ofereix el llibre són petites pinzellades d’aquestes trobades, que revelen com és el personatge en qüestió, si l’entrevistador va connectar-hi o no, si hi va establir una complicitat o bé es va convertir en una guerra sense pietat. Sempre, això sí, amb molt de respecte cap a tots els al·ludits, en una o altra forma.

L’únic que potser se li pot retreure a l’obra és que podria haver tingut una edició més curosa, ja que fa la impressió que el text ha estat poc revisat i conté força errors tipogràfics. ‘Mata a tus ídolos’ no és un llibre cinèfil, però sí que és entretingut, i pot contribuir a humanitzar les estrelles de cinema i mostrar-les com a persones que poden ser, i de vegades són, tan normals com qualsevol altra.

Llibres, DVDS, i tot el material que ens ajuda a entendre les claus de l’univers cinèfil