El 1995, Roger Ailes convenç al magnat Rupert Murdoch del gran negoci que pot ser la creació d’un canal informatiu, de 24 hores al dia, destinat als habitants de l’Amèrica profunda. Així neix Fox News, la cadena que va convertir les notícies en un espectacle sensacionalista i en el suport ideològic de l’ala més conservadora i reaccionària del Partit Republicà.

 

Els creadors

Basada en el llibre ‘The Loudest Voice in the Room’, del periodista Gabriel Sherman, el fet que el creador de la sèrie sigui Tom McCarthy, director d’‘Spotlight’, i que trobem entre els seus productors Alex Metcalf, al que vam descobrir darrere de la interessant sèrie ‘Heridas abiertas’, són garanties que ‘La voz más alta’ té una càrrega política important. La qualitat cinematogràfica l’asseguren els directors dels capítols, entre els quals, trobem Stephen Frears, Jeremy Podeswa i el mateix McCarthy.

Els set capítols segueixen a Roger Ailes, des de la creació fins a la consolidació d’un canal informatiu amb l’únic objectiu de manipular ideològicament els espectadors sense cap tipus de respecte ni a la veritat ni a l’ètica. “Nosaltres no seguim la notícia, la fabriquem” era una de les seves regles d’or. En paral·lel, la sèrie mostra l’assetjament i abús de les dones que treballaven per a aquest depredador gros i prepotent que, no obstant això, sempre va comptar amb el suport de la seva dona.

Un Crowe molt canviat

Un irreconeixible Russell Crowe dóna vida a aquest personatge, encreuament del ‘Ciutadà Kane’ i del propi Orson Welles. Desagradable, intel·ligent, oportunista, dictatorial, capaç de destruir els seus enemics amb tots els mitjans, Ailes va acabar sucumbint davant les acusacions d’abús sexual d’una de les seves presentadores, Gretchen Carlson, a la que es van sumar altres dones que havien patit els seus abusos al llarg dels anys. Expulsat de la cadena que ell mateix va crear després de l’escàndol, va fitxar per la campanya de Trump al 2016, però no va poder gaudir massa de l’èxit de la seva creació. L’any 2017, moria als 77 anys d’edat.

‘La voz más alta’ és una mica desigual en els seus capítols i amb un final una mica precipitat, però és impossible no reconèixer-li el valor de posar en imatges un personatge que està darrere del corrent més conservador i ultradretà que va permetre el triomf de Donald Trump a les eleccions del 2016. Una lliçó d’història.

El febrer del 2020, es va estrenar ‘El escándalo (Bombshell)’, que també podeu trobar a Movistar+, i de la qual us en vam parlar al programa del dia 7 d’aquell mes. Protagonitzat per Charlize Theron, Nicole Kidman i Margot Robbie, el film revela els secrets de l’imperi mediàtic més poderós i controvertit de tots els temps, i la història explosiva de les dones que van enfonsar l’individu infame que el va crear.