‘Macbeth’ s’estrena als cinemes i també a la plataforma Apple TV+ i tracta sobre la trobada de Lord Macbeth amb tres bruixes, després de ser l’heroi vencedor d’una batalla serà el detonant d’una violenta tragèdia que el portarà a conspirar amb la seva ambiciosa esposa, Lady Macbeth, per aconseguir el tron del regne d’Escòcia.

Els Coen

Joel i Ethan Coen han dirigit 18 films al llarg dels 36 anys que han treballat junts. Res feia pensar que aquesta rica combinació de talents decidiria separar-se algun dia, encara que, per sort, no ha estat d’una manera traumàtica. Ethan ha decidit deixar de fer cinema, mentre que Joel ha decidit continuar-ne fent. I per a la seva primera aventura en solitari no ha dubtat a enfrontar-se a un dels grans textos de la literatura, ‘Macbeth’, de William Shakespeare.

Aquesta nova adaptació del clàssic beu directament de l’obra teatral sense perdre de vista les dues millors versions que se n’han fet a la gran pantalla: el ‘Macbeth’, d’Orson Welles, i ‘Trono de sangre’, d’Akira Kurosawa. Filmada per Bruno Delbonnel en un magnífic blanc i negre en escenaris tan abstractes com expressionistes que suggereixen més que il·lustren, ‘Macbeth’ de Joel Coen és una tragèdia sobre l’amoralitat, l’ambició i el poder corrosiu de la culpa.

Frances McDormand

Produïda per Frances McDormand, que es reserva l’important paper de Lady Macbeth, el film es recolza en l’excel·lent interpretació de Denzel Washington, com el lord escocès encegat després d’escoltar les sinistres prediccions d’un trio de bruixes, encarnades per una terrorífica Kathryn Hunter. Un repartiment que es perfila com a ferm candidat en les properes nominacions als Oscars, on la pel·lícula de Coen mereix estar representada.

macbeth 3

La crítica

Que tant els personatges protagonistes com el director tinguin més de seixanta anys no és una simple anècdota. ‘La tragèdia de Macbeth’, títol de la versió original, és una obra de maduresa, radical en la posada en escena, rigorosa en la seva adaptació del text original i d’una bellesa sublim en l’apartat visual. Una pel·lícula molt potent que seria molt recomanable veure’s a la pantalla d’un cinema però que, gràcies a la seva difusió a la plataforma Apple TV+, arribarà a un públic molt més ampli. I això és el més important, perquè és impressionant.