El documentalista John Wilson, amb la seva inseparable càmera de vídeo, explora diferents realitats urbanes de la ciutat de Nova York amb un gran sentit de l’humor, descobrint espais i personatges amb qui estableix converses aparentment banals que el porten a direccions inesperades, mentre intenta donar consells sobre les incòmodes contradiccions de la vida moderna.

John Wilson

John Wilson va néixer al districte de Queens l’any 1986 i va créixer al barri residencial de Long Island. Quan era adolescent, el seu pare li va regalar una càmera de vídeo amb què va començar a filmar el seu entorn. Després de graduar-se a la Universitat, el 2008, amb un curt documental titulat ‘Looner’, va treballar com a detectiu privat, una professió que li va despertar el desig de mirar el món d’una manera diferent. Va començar a rodar petits curts de no ficció que pujava a un canal de Vimeo. El 2012 va presentar el primer del seus populars tutorials ‘How to…’

L’èxit d’aquestes petites peces de comèdies documentals, filmades entre 2012 i 2018, va cridar l’atenció dels productors Nathan Fielder, Michael Koman i Clark Reinking, creadors de l’excel·lent sèrie d’humor surrealista ‘Nathan al rescate’. La trobada de Wilson amb ells va ser decisiva per a la realització d’aquest primer lliurament de sis capítols de 28 minuts realitzats entre l’estiu del 2019 i la primavera del 2020.

Cada episodi una pregunta diferent

Les sis peces de la sèrie ‘How to with John Wilson’ comencen sempre a la casa que Wilson comparteix amb una gata i la seva llogatera, una dona de 80 anys que viu a sota. A cada episodi, es planteja una pregunta diferent, per exemple, ‘Com tenir converses trivials’, ‘Com posar bastides’, ‘Com millorar la vostra memòria’ o ‘Com cobrir els vostres mobles’. I decideix contestar-la tot caminant, mentre va trobant interlocutors que el guien pel laberint de la seva recerca en un exercici de socialització i de descoberta a través del qual es fa un retrat col·lectiu de la ciutat i la societat actuals.

CART john wilson 2 febrer 2021
John Wilson mostra bocins d’històries quotidianes en clau d’humor

Wilson es declara deixeble del documentalista Les Blank i el videoartista George Kuchar, però no és difícil reconèixer en el seu treball l’empremta de Jonas Mekas, el primer a utilitzar el cinema com a mitjà per fer un diari visual, o de Chris Marker, en la seva brutal capacitat d’observació dels més petits detalls i moments. El que diferencia i fa especial a Wilson és, d’una banda, la comicitat i la tendresa amb què tracta els diversos temes plantejats i, de l’altra, l’angoixa i desconcert que li produeix la realitat que l’envolta.

‘How to with John Wilson’ s’ha convertit en un fenomen des de la seva estrena l’octubre del 2020 i HBO ja n’ha anunciat una segona temporada per aquest any. La primera acaba just quan comença el confinament que va portar la humanitat a tancar-se a les seves cases i deixar els carrers buits. Potser per això, ara més que mai, sembla necessari aquest retrat sobre la quotidianitat tan peculiar, estrany, divertit, emotiu i profundament humanista que fa del relacionar-se la seva raó de ser.

La Cartellera
La Cartellera