La Candela és una jutgessa que acaben de destinar a l’illa de El Hierro, la més remota de l’arxipèlag canari. Només arribar al seu destí, ha d’instruir un cas molt complicat: un jove assassinat el mateix dia en què anava a casar-se amb la filla de Díaz, un fosc empresari que, de seguida, es converteix en el principal sospitós del crim. La Candela i el Díaz estan en costats oposats de la llei, però tenen un objectiu comú: descobrir la veritat sobre el crim.

Els creadors

El director Jorge Coira és un dels més sòlids representants del cinema gallec contemporani. Format en un grup de gent de cinema del que han sortit, entre d’altres, el seu germà Pepe Coira i l’actor Luis Tosar, ell es va donar a conèixer l’any 2010 amb ‘18 comidas’Tot i que ha dirigit capítols de sèries rodades a Catalunya com ‘Sé quién eres’ o ‘Pelotas’, el seu nom és fonamental en la consolidació de la televisió gallega, on porta treballant des que tenia 25 anys. Partint d’una idea de Pepe Coira, ‘Hierro’ ha comptat amb la col·laboració en l’escriptura de Fran Araújo, guionista d’‘Entre dos aguas’ i ‘La propera pell’ d’Isaki Lacuesta, i Araceli Gonda, una de les firmes més sòlides del nou cinema fet a Galícia.

Els gallecs sempre han mirat al mar i, aquesta, pot ser una de les raons que expliqui l’estranya connexió atlàntica entre Galícia i El Hierro, l’illa amb un nom que evoca un món sòlid, de paratges agrestos, on bufa molt el vent i els arbres semblen éssers torturats. L’equip hi va viure els quatre mesos que va durar el rodatge i, en la sèrie, acaba sent un personatge més.

Dos personatges enfrontats

L’illa és el mirall del personatge que fa Candela Peña, la jutgessa que arriba a aquest llunyà lloc sense entendre res però que, potser per aquest motiu, és capaç d’arribar al fons del misteri d’un crim amb un aparent culpable als ulls de tots, Díaz, al que Darío Grandinetti omple d’una ambigüitat i una determinació d’acord amb la duresa de la jutgessa.

Poques vegades hem vist una història on els personatges avancen amb una lògica interna que els fa completament versemblants. Tot encaixa de manera natural gràcies a una realització que permet respirar dins de l’atmosfera asfixiant d’aquesta illa, on no hi ha secrets per a ningú. Sense caure mai en el retrat postal, respectant la singularitat del lloc i la seva gent, que s’inscriu de forma natural en la trama, ‘Hierro’ va desentranyant un succés on el més important no és tant saber qui és l’assassí, sinó com aquest assassinat transforma les vides dels que estan involucrats en la investigació.

‘Hierro’ és una sèrie addictiva, que no es pot deixar de mirar, una història que enganxa i que té un final rodó que, no només no decep, sinó que obre la porta a que tingui continuïtat. De fet, ja s’ha anunciat que hi haurà segona temporada. Una sorpresa estupenda.