Qui era Hattie McDaniel?

Hattie McDaniel va néixer a Wichita, Kansas, el 1895, filla d’antics esclaus alliberats. Va ser criada a Denver, Colorado, on de petita ja va demostrar el seu talent musical i dramàtic. El 1910, va deixar l’escola per unir-se amb la seva família a un grup de música itinerant. Quan el seu pare es va retirar cap al 1920, ella va seguir cantant, ballant i fins i tot escrivint les seves pròpies cançons. Durant 5 anys, va ser vocalista d’una banda de jazz i, inclús, va actuar a l’emissora KOA de Denver, convertint-se en una de les primeres dones afroamericanes a cantar a la ràdio.

Primera actriu negra que guanya un Oscar

L’actriu i cantant Hattie McDaniel es va convertir en la primera dona afroamericana que va guanyar un Oscar de l’Acadèmia de Hollywood. Va ser pel seu paper a ‘Allò que el vent s’endugué’ el 1939, amb el personatge de Mammy, la minyona de Scarlett O’Hara. Va guanyar visibilitat, popularitat i un Oscar a la millor actriu secundària. A tots els actors negres se’ls va impedir assistir a l’estrena de la pel·lícula. I, no només això, a l’hotel que va acollir la gala dels Oscars operava una política de “no negres”, per tant, van haver de seure en una secció segregada durant la cerimònia. Aquella situació va posar encara de més relleu la importància de l’èxit de McDaniel. Hollywood trigaria 25 anys en reconèixer el treball d’un altre actor negre, va ser Sidney Poitier per ‘Els lliris dels prats’.

Al final de la 2a Guerra Mundial, un nombre creixent d’activistes van veure en McDaniel i tot el que representava, com a perjudicial per a la lluita en pro dels drets civils i, alguns grups, van pressionar tant els actors com els estudis perquè deixessin de fer pel·lícules que tendissin a perpetuar estereotips negatius. Després que el seu tercer matrimoni acabés en divorci el 1945, va tornar a la ràdio i es va convertir en la primera afroamericana que protagonitzava un programa setmanal, ‘The Beulah Show’ a la CBS, amb una audiència de fins a 20 milions d’americans. Posteriorment, es va transformar en un programa de televisió. L’actriu i cantant va morir el 26 d’octubre del 1952.