‘My Mexican Bretzel’ es va presentar internacionalment al Festival de Rotterdam on va guanyar el Premi Found Footage. També es va endur els premis a la Millor Pel·lícula, Guió i Direcció al Festival de Gijón i el premi del Públic a l’últim D’A Film Festival Barcelona.

L’argument

Diari íntim de la Vivian Barrett, una dona suïssa de classe benestant, il·lustrat per les filmacions casolanes del seu marit, un ric industrial i pilot frustrat, entre els anys 40 i 60 del segle passat. La pel·lícula és també un melodrama clàssic que recorda el cinema de Douglas Sirk o Todd Haynes, amb els sentiments a flor de pell. Un viatge romàntic a través de la vella Europa.

Nuria Giménez Lorang

‘My Mexican Bretzel’ és la primera pel·lícula de la barcelonina Nuria Giménez Lorang. Va estudiar periodisme i relacions internacionals, però el seu interès es va centrar en el documental de creació després d’assistir a una sèrie de seminaris que li van canviar la vida.

Isaki Lacuesta i Andrés Duque són per mi dos grans referents.””
Nuria Giménez Lorang, directora de cine

La directora va invertir set anys en la construcció d’aquesta història d’amor especial, que no és exactament un documental, però tampoc no és una ficció convencional.

La troballa

Com tants cineastes que busquen en el seu entorn la inspiració per fer el debut, Giménez Lorang va partir de la pròpia família per escriure el guió. Però més que saber el que volia fer, la directora tenia molt clar el que no volia fer.

La vida de la Vivian Barrett i els seus dos amors no té res a veure amb la del avis suïssos de la directora. Els personatges estan completament inventats a partir de la troballa de cinquanta bobines de 16 i 8 mm filmades pel seu avi durant els anys 40 i 50 i guardades al soterrani de casa seva. A través de la manipulació d’aquest material d’arxiu, la directora el reelabora per transformar-lo en el relat ficcionat d’una parella burgesa, però que descriu fets reals i importants de la història d’Europa.

Estaven en bon estat, tot i estar 40 anys al soterrani del meu avi… Hi ha una feina molt important de postproducció d’imatge de Federico Delpero perquè hi havia bobines d’anys diferents.””
Nuria Giménez Lorang, directora de cine

La crítica

La bellesa i fascinació de ‘My Mexican Bretzel’ ve del fet de ser el diari d’una dona misteriosa que retrata en les seves pàgines un món i una època molt concreta, un relat molt privat que ens revela les seves pors i inquietuds, però també els seus desitjos i somnis. Un ús experimental del so, la música o, fins i tot, el silenci, reforcen les imatges o en subratllen les emocions.

No volia una veu en off, és un diari i no volia trencar el silenci de la intimitat.””
Nuria Giménez Lorang, directora de cine

“La mentida és només una altra manera de dir la veritat”, es diu al començament d’aquest particular i sofisticat artefacte cinematogràfic. Mentida o veritat, ‘My Mexican Bretzel’ és cinema mut però no callat, un fals documental que ens explica la història de la revolta d’una dona que, en certa manera, es rebel·la contra el paper que la societat li ha imposat i troba en la passió pels dos homes de la seva vida una manera de realitzar-se. Un experiment únic, hipnòtic i suggeridor. Una obra excepcional.