A Netflix es pot veure ‘Fragmentos de una mujer’, de Kornél Mundruczó una de les seves apostes més ambicioses, que va ser presentada a la darrera Mostra de Venècia, en què Vanessa Kirby va guanyar la Copa Volpi i per la qual està nominada a l’Oscar a la millor actriu.

L’argument

La vida d’una parella de Boston canvia irrevocablement quan un part a casa acaba en una tragèdia inimaginable. Comença així una odissea d’un any per a ella, que a més d’haver de superar el dolor per la pèrdua de la seva filla, ha de fer front a la seva complexa relació tant amb la seva parella com amb la seva mare, una dona dominant per naturalesa, però també amb la llevadora, públicament vilipendiada, a qui ha d’enfrontar-se als tribunals.

L’hongarès Kornél Mundruczó es va donar a conèixer el 2008 amb la inquietant ‘Delta’, però va ser ‘White God’, primera pel·lícula escrita per la seva parella, la dramaturga Kata Wéber, la que el va col·locar el 2014 com un dels noms importants del cinema europeu. Després de ‘Jupiter’s Moon’, el 2017, tots dos van escriure una obra de teatre inspirada en una dura experiència personal. Aquest va ser l’origen de ‘Fragmentos de una mujer,’ la seva primera pel·lícula rodada en anglès, amb guió d’ella, direcció d’ell i producció executiva de Martin Scorsese.

Vanessa Kirby

És probable que en l’elecció de l’anglesa Vanessa Kirby per al personatge protagonista influís el paper de la princesa Margarida, germana de la reina, a la sèrie ‘The Crown’, en què ja demostrava una capacitat enorme per transmetre un desequilibri interior només amb una mirada o un gest.

Poques vegades el cinema arriba a una intensitat dramàtica com la del llarg pla seqüència de 24 minuts que obre aquesta pel·lícula, rodat prodigiosament pel director de fotografia Benjamin Loeb. Encara que només sigui per aquest pròleg, el premi a Venècia per a Vanessa Kirby ja estaria justificat, així com les seves més que evidents opcions de guanyar l’Oscar.


Després d’aquest començament impressionant i impactant, el film es dispersa una mica, seguint molt de prop l’aïllament emocional d’aquesta dona a través de diversos fragments del seu camí personal cap a la recuperació després de la pèrdua. 

La crítica

Al seu costat, el nord-americà Shia LaBeouf encarna el seu company, incapaç d’entendre i d’ajudar la seva dona. Tampoc li serveix de molta ajuda a ella la seva mare, intransigent i distant, que interpreta una Ellen Burstyn de 88 anys en un dels seus millors papers. Kirby i Burstyn protagonitzen una altra seqüència memorable, d’aquelles que justifiquen qualsevol premi.

‘Fragmentos de una mujer’ és una pel·lícula excepcional, no només perquè planteja amb valentia un tema del que normalment no es parla, sinó per la rigorosa forma com ho mostra sense caure mai en el melodrama ni jugar a la fàcil carta de la demagògia. Si alguna cosa se li pot retreure és, potser, la seva llarga durada i l’ús d’un parell de metàfores força simples completament innecessàries. Però això no impedeix que sigui un dels films imprescindibles de l’any.