El debut en la direcció de l’actor nord-americà Viggo Mortensen arriba als cinemes pocs dies després que es presentés al Festival de Sant Sebastià, on també va rebre el Premi Donostia a la seva carrera. L’actor nord-americà ha vingut a Barcelona a presentar la pel·lícula, i hi hem pogut parlar per conèixer les seves impressions sobre aquesta història emotiva, que aposta clarament pel diàleg i la conciliació.

L’argument de ‘Falling’

El John viu amb el seu company i la filla adoptiva de tots dos al sud de Califòrnia. El seu pare, un granger tradicional i conservador, decideix viatjar a Los Angeles i quedar-se a casa seva mentre busca el lloc idoni per jubilar-se. Durant la seva estada, els dos mons xoquen furgant en velles ferides i obrint-ne de noves.

‘Falling’ és un drama familiar que descriu la relació entre un pare misogin, irracional, homòfob, masclista, ultrareaccionari i amb demència senil incipient i un fill gai, liberal, discret, conciliador i obert, que ha de fer-se’n càrrec. Mortensen explora les fractures i contrastos de les relacions paternofilials, tan fonamentals i alhora tan complexes, en un inici que ja determina el destí d’un nen que el primer que sent en néixer és el pare demanant-li disculpes per portar-lo al món.

El film reflecteix el pas del temps, la memòria, la masculinitat i els problemes a l’hora de comunicar-se, però també parla sobre la por a equivocar-se, l’acceptació i la possibilitat de recuperar els llaços trencats.

És molt temptador respondre a la violència amb violència, sigui verbal, física i psicològica… però no et duu a cap lloc, és una cosa que només satisfà el teu ego i el més difícil és no fer-ho i reaccionar amb el teu exemple.

A ‘Falling’, Mortensen interpreta el fill i Sverrir Gudnason i Lance Henriksen es posen a la pell del pare en una època i una altra. El film és ficció però es nodreix d’alguns records d’infantesa del cineasta.

L’òpera prima de Mortensen

Tot i que la seva faceta més coneguda és la d’intèrpret, Viggo Mortensen també és fotògraf, poeta, pintor, músic, editor de llibres, activista polític i productor. Per tant, era quasi inevitable que més tard o més d’hora sorgís en ell la vocació d’escriure i dirigir una pel·lícula. Encara que la seva vida està vinculada al cinema des de fa quasi 40 anys, han hagut de passar-ne 20 perquè aconseguís el finançament i pogués tirar endavant ‘Falling’, la seva òpera prima.

El fet d’esperar tant temps ha estat que he après més… He vist com es fan bé les coses i com es fan malament, en general el que es fa malament és que no es comunica, que no es treballa en equip.

La crítica

El relat salta del passat a l’hivern del 2009 a través de flashbacks que posen al descobert els conflictes que han definit la seva difícil relació en una tensa, creixent i esgotadora espiral de records i retrets. Malgrat certa previsibilitat i reiteració de la trama, ‘Falling’ és un viatge, a vegades emotiu, d’altres irritant, que va de la foscor a la llum, de la ràbia i el ressentiment cap a l’acceptació i el perdó. Una obra sorprenent, intensa i plena de fúria.