‘La verdadera historia de la Banda de Kelly’, de l’australià Justin Kurzel, ha estat un dels títols més destacats de la nova edició del BCN Film Fest. Hem pogut entrevistar el seu director, encara que de forma telemàtica, que ens ha explicat la importància d’aquesta figura llegendària, una de les icones referencials del seu país.

La història de Ned Kelly

Ned Kelly és el més gran dels germans d’una família dominada per una mare poderosa, amb la qual té una especial connexió. La mort del seu pare, la pobresa i la fam, fan que es converteixi en el líder d’una banda que terroritza la gent amb els seus assalts disfressats de dones i amb armadures al cap. Així comença un viatge que el farà llegenda a finals del segle XIX

La història es basa en la relació de dependència entre el Ned i la seva mare a través de dos moments de la seva vida. Quan ell té 14 anys i quan en té 26. En certa manera, el film és un viatge de la innocència a la foscor, un relat cap al cor de les tenebres. George MacKay, l’inoblidable protagonista de ‘1917’, de Sam Mendes, interpreta el personatge ja adult. El problema era trobar un Ned adolescent que s’assemblés a MacCay i fos capaç d’assumir la duresa i complexitat del personatge. Orlando Shwerdt, en el seu primer paper al cinema, va ser l’escollit.

No és estrany que Peter Carey, probablement l’escriptor australià més famós, decidís aproximar-se a la figura d’una de les icones referencials del seu país amb ‘La verdadera historia de la banda de Kelly’, llibre publicat l’any 2000 i guanyador del Premi Booker. La seva mirada, molt allunyada del romanticisme i el sentimentalisme, retratava la duresa dels seus orígens com a poble.

La Cartellera “‘La verdadera historia de la banda de Kelly’ té la bellesa brutal d’un relat en primera persona que no eludeix les zones més obscures i impactants de la seva història. Una gran pel·lícula”.

Justin Kurzel es va donar a conèixer el 2011 amb ‘Los asesinos de Snowtown’, un film impressionant sobre un dels assassins més cruels dels últims temps que, d’alguna manera, connecta amb el bandit Kelly. Al 2015, amb el seu particular i espectacular ‘Macbeth’, va demostrar que era un director amb un estil visual i una posada en escena molt personals. Aquestes dues pel·lícules el van convertir en la millor elecció per adaptar la novel·la de Carey.

Després de les versions de Tony Richardson el 1970 amb Mick Jagger i la del 2003 amb Heath Ledger i Orlando Bloom, el violent, delirant i poètic film de Kurzel és, sens dubte, un Ned Kelly pel segle XXI.