Menció especial al Festival de Locarno, presentada als festivals de Mar del Plata i de Sevilla, ‘Espíritu sagrado’, de Chema García Ibarra, és una de les sorpreses del cinema espanyol del 2021.

El José Manuel i la resta de membres de l’associació ufològica OVNI-Llevant es reuneixen setmanalment per intercanviar informació sobre missatges extraterrestres i abduccions. El Julio, el seu líder, mor inesperadament, deixant el José Manuel com l’únic coneixedor del secret còsmic que pot alterar el futur humà. Mentrestant, a Espanya, es busca una nena que va desaparèixer fa setmanes.

L’univers de Chema García Ibarra

Des que va estrenar el seu primer curt ‘El ataque de los robots de Nebulosa-5’, al 2008, l’il·licità Chema García Ibarra ha acumulat més de 200 premis i reconeixements als certàmens on s’han projectat els seus treballs, com ara Canes, Sundance, Berlín, Sant Sebastià o Rotterdam. ‘Protopartículas’, ‘Misterio’, ‘La disco resplandece’, ‘Leyenda dorada’ i el migmetratge ‘Uranes’, han preparat el camí per al seu primer llarg, aquest inclassificable ‘Espíritu sagrado’, que perllonga un estil comú a tots ells.

CART ESPIRITU SAGRADO CHEMA
Chema García Ibarra durant l’entrevista amb l’equip de ‘La Cartellera’
Jo li dic ciència-ficció domèstica… És una pel·lícula divertida, però és complicat qualificar-la de comèdia perquè es tracten temes obscurs, però veient-la rius, m’interessa molt el riure culpable… ”
Chema García Ibarra , director d’‘Espíritu sagrado’

Una de marcians

‘Espíritu sagrado’ respon a una necessitat de creure en alguna cosa en una societat on l’espiritualitat és absent. Per això, al cineasta sembla que li interessen tant els temes que tenen a veure amb els fenòmens paranormals, sempre contemplats des de la més absoluta quotidianitat, que fan que el seu cinema sigui molt difícil de definir.

El director és un defensor del cinema fet fora de les grans ciutats. Tots els seus films estan rodats a Elx, principalment al Carrús, el barri on ha nascut i viu el director on, a més, troba els personatges i els actors de les seves pel·lícules. És aquest context el que fa que ‘Espíritu sagrado’ tingui un to molt proper, malgrat ser un film clarament de ciència-ficció, però també de certa denúncia social.

M’interessa que hi hagi certa frescor, posar una càmera en un lloc on no hagi estat abans i veure un rostre que no hagi estat filmat abans, per això m’agraden els actors no professionals. ”
Chema García Ibarra , director d’‘Espíritu sagrado’

Un dels grans encerts de la pel·lícula són els seus dos protagonistes principals, Nacho Fernández, que interpreta el José Manuel i la petita Llum Arques com la Verónica, tot un descobriment. ‘Espíritu sagrado’ es va preparar durant el confinament i, tot el treball de càsting, es va haver de fer a través de vídeos.

La crítica d’‘Espíritu sagrado’

La bellesa de la cuidada fotografia de Ion de Sosa, en 16 mm, la cura exquisida en la creació d’ambients i espais per part de Leonor Díaz Esteve, i el peculiar disseny de so de Roberto Fernández, són part fonamental d’una pel·lícula molt especial i singular.

Inesperada, inquietant, misteriosa, divertida i fosca, la barreja i el contrast entre aquesta ciència-ficció quotidiana amb temes d’una tràgica actualitat confirmen que Chema García Ibarra és un creador d’imatges i d’atmosferes molt potents, amb un univers personal i únic que descol·loca l’espectador i desafia totes les etiquetes. Una raresa marciana, extravagant, sorprenent i fascinant.

La pel·li de la vida de Chema García Ibarra