La mort aquesta setmana d’Ennio Morricone (1928-2020) permet recordar-lo com un dels compositors més prolífics, amb més de 500 bandes sonores i, sobretot, un dels més populars arreu del món.

La trajectòria d’Ennio Morricone

Va treballar al llarg de més de 50 anys en tot tipus de gèneres, des dels coneguts spaguetti westerns, fins al giallo ‘Cuatro moscas sobre terciopelo gris’ entre d’altres pel·lícules, des del drama romàntic fins a l’històric o el cinema criminal. A més de rebre 10 premis Donatello i múltiples guardons internacionals, va estar nominat a l’Oscar per ‘Días del cielo’, ‘La missió’, ‘Els intocables d’Eliot Ness’, ‘Bugsy’ i ‘Malena’ i, finalment, el va guanyar per ‘Los odiosos ocho’, si bé ja li havien concedit l’Honorífic el 2007. 

La seva relació personal i artística amb Sergio Leone els va dur a col·laborar en la trilogia de ‘Per un grapat de dòlars’, ‘La muerte tenía un precio’ i ‘El bo, el lleig i el dolent’, així com a ‘Hi havia una vegada a Amèrica’ i ‘Fins que li va arribar l’hora’, en què van crear una simbiosi total entre imatges i banda sonora. Tot i que d’educació clàssica, va experimentar amb l’ús de xiulets, campanes o sons d’animals, per anar, amb la música, molt més enllà del que ho feien les mateixes històries.

Un altre dels cineastes amb qui va col·laborar sovint va ser Giuseppe Tornatore, de qui recordem l’emocionant ‘Cinema Paradiso’ o ‘La mejor oferta’. El mateix director ha signat un documental sobre l’obra de Morricone, que està previst que s’estreni aquest any. 

Noms com Gillo Pontecorvo, Pier Paolo Pasolini, Don Siegel, Bernardo Bertolucci, John Carpenter, William Friedkin, Brian de Palma, Roman Polanski o Pedro Almodóvar són testimonis de l’abast mundial del treball immortal del mestre italià. I amb la música d’Ennio Morricone, èpica o emotiva quan calia, però sempre evocadora i memorable, ens acomiadem fins a la setmana que ve. Sigueu bons i aneu al cinema!