En un poble pacífic, el detectiu Ralph Anderson ha d’investigar el brutal assassinat d’un nen. Inicialment, quan les empremtes incriminen l’entrenador de l’equip de beisbol, sembla que les peces encaixen fàcilment, però l’home té una coartada perfecta. Ben aviat, s’adonen que hi ha forces sobrenaturals al darrere i els policies demanen ajuda a una investigadora poc ortodoxa per descobrir què pot haver-hi al darrere.

Creadors de luxe

‘El visitante’ és l’enèsima adaptació d’una obra de Stephen King. Tan sols l’any passat, es van estrenar ‘Cementerio de animales’, ‘It: Capítulo 2’, ‘En la hierba alta’, ‘Doctor Sueño’ o la segona temporada de la sèrie ‘Mr. Mercedes’. El creador és el reconegut novel·lista i guionista Richard Price. Nominat a l’Oscar per ‘El color del diner’, també ha escrit ‘Clockers (Camellos)’ o ‘Rescat’. En televisió, ha treballat amb David Simon a ‘The wire’ o ‘The deuce (Las crónicas de Times Square)’, i va ser un dels creadors de ‘The night of’. Entre els realitzadors, hi ha Karyn Kusama, Andrew Bernstein i el també intèrpret de la sèrie Jason Bateman.

Els primers capítols són excel·lents. Ens fan entrar en la trama -aquest crim que sembla fàcil de resoldre però no ho és-, en el món particular d’aquest poble sacsejat per la notícia, en l’ambientació malsana i en la sensació d’amenaça constant. Alhora, els creadors saben dosificar la informació i les presentacions dels personatges, i mantenir l’audiència enganxada a la cadira amb algun gir sorprenent.

Personatges atractius, intèrprets sòlids

‘El visitante’ té un repartiment coral notable, però alhora va establint de mica en mica una parella protagonista tan diferent com complementària. L’australià Ben Mendelsohn dona cos al detectiu local Ralph Anderson, que s’encarrega inicialment del cas. Es tracta d’un policia de la vella escola que només creu en el que veu. A més -i es tracta d’una diferència respecte de la novel·la-, ell i la seva dona van perdre el fill a causa d’una malaltia, cosa que confereix al personatge un patiment i una tristesa que l’actor sap transmetre molt bé. 

D’altra banda, la investigadora Holly Gibney, interpretada per la britànica Cynthia Erivo, aporta un vessant que transcendeix allò tangible i els intenta obrir la ment perquè siguin capaços d’acceptar altres realitats. Aquest personatge ja apareixia a la trilogia de novel·les de King sobre el detectiu Bill Hodges, que han estat adaptades a la televisió a la sèrie ‘Mr. Mercedes’. Junt amb Mendelsohn i Erivo, noms com Jason Bateman, Paddy Considine, Julianne Nicholson o Yul Vazquez formen un grup consistent i molt ben dirigit.

Altres detalls que la fan sobresortir

Hi ha altres aspectes que també excel·leixen. El disseny de producció i les nombroses localitzacions es mouen entre el realisme brut d’una sèrie policíaca i l’aspecte paranormal, sense que un tingui més importància que l’altre. I la banda sonora de Danny Bensi i Saunder Jurriaans, especialistes en obres inquietants com ‘Enemy’, ‘El regal’, ‘La autopsia de Jane Doe’ o la sèrie ‘Ozark’, fa estar l’espectador en tensió permanent. 

La sèrie baixa una mica el nivell cap a la part central. L’aparició de la investigadora fa que, de sobte, perdem de vista el detectiu, i això pot descol·locar. A més, la recerca s’alenteix i el ritme s’arrossega per moments. Després, però, quan els dos protagonistes comencen a treballar junts, ens tornen a atrapar i ja no ens deixen fins al final. ‘El visitante’ provoca calfreds i remou: el tema del doble, el costat fosc dels individus, el respecte per allò desconegut, la por, la ràbia o el dolor que ens impedeixen viure, les raons del mal… Una gran producció d’HBO, per anar paladejant a poc a poc.