Un film presentada al Festival de Venècia i a la Secció Oficial a Competició de la SEMINCI de Valladolid, on va guanyar el Premi del Públic. El director ha vingut a Barcelona a presentar-la i l’equip de ‘La Cartellera’ ha parlat amb ell.

El John és un netejador de finestres de 35 anys que viu a Belfast i ha dedicat els últims anys a criar tot sol el seu fill Michael, després que la mare del nen marxés poc després de donar a llum. Quan descobreix que té una malaltia incurable, ha d’enfrontar-se a la decisió més important de la seva vida: trobar una família per al nen, de quatre anys.

‘Cerca de ti’ està escrita i dirigida per Uberto Pasolini, nascut a Itàlia però resident al Regne Unit des de fa anys. Aquest és el seu tercer llargmetratge després de debutar amb ‘Machan’, el 2008, i ‘Nunca es demasiado tarde’, el 2013. Productor amb experiència, es va inspirar en una història real que va llegir al diari sobre un pare sense més família que el seu fill de quatre anys. La mare els havia abandonat quan ell tenia poques setmanes. Ell també haurà de separar-se del nen, però per un motiu molt diferent: té una malaltia terminal i dedicarà els seus últims mesos de vida a buscar-li una família adoptiva.

Si a ‘Nunca es demasiado tarde’ el protagonista es lliurava en cos i ànima a la seva feina, un funcionari que organitza els funerals de les persones que moren soles, aquí, el personatge principal ho fa tot pel seu fill i, entre altres obligacions, ha de buscar-li els futurs pares. Per això, el porta a conèixer les famílies potencials. Si en un procés d’adopció o d’acolliment la responsabilitat de prendre aquesta decisió és de les agències o dels serveis socials, aquí, excepcionalment, ho pot fer el pare abans de morir.

La pel·lícula, a més de parlar sobre la vida i la mort, també ho fa sobre la solitud i l’altruisme. El John és un home que, a banda del fill, no té més família ni amics. La seva és una realitat marcada per la paternitat, conscient que el seu únic èxit a la vida és el seu fill i farà tot el possible per preservar la seva felicitat.

La crítica de ‘Cerca de ti’

La cinta està protagonitzada per James Norton i el jove Daniel Lamont. La seva interpretació és memorable, però també hi ha una gran direcció d’intèrprets que fa que es produeixi una química total entre tots dos.

Malgrat que el que explica ‘Cerca de ti’ és molt dramàtic, tot està tractat de manera molt subtil, moderada i discreta. El resultat és espectacular perquè així cobra molta més força. Pasolini aconsegueix crear una història tendra, humana i impactant, que reflexiona sobre els vincles entre les persones, l’adopció i el final de la vida.

‘Cerca de ti’ és una obra sensible, intensa i commovedora de to i temàtica semblant a ‘Nunca es demasiado tarde’, que també tracta de manera reflexiva la mort reunint petits moments entre pare i fill. En definitiva, una història d’amor tendra i continguda, sense manipulació, ni tensions innecessàries, i de les que es recorden durant molt de temps.