El film ha guanyat l’Ós de Plata especial de la 70 edició del Festival de Berlín i el guió ha estat nominat als Premis César.

L’argument

Tres veïns d’un suburbi francès es veuen superats pels seus problemes amb la tecnologia i les xarxes socials. Amb l’ajuda d’un pirata informàtic, decideixen declarar la guerra als poderosos gegants tecnològics. Potser la seva batalla estigui perduda des del principi, però no se sap mai… 

A través dels tres protagonistes, interpretats amb excentricitat i alhora empatia per Blanche Gardin, Corinne Masiero i Denis Podalydès, el film dispara contra tots els aspectes negatius de la tecnologia i la dependència de les xarxes. I ho fa amb un seguit de gags, alguns més divertits que d’altres però sempre encertats, que flirtegen amb el que vindria a ser un programa d’esquetxos però que, finalment, en conjunt, aporten una visió humana de les dificultats de viure en comunitat i amb unes relacions personals plenes.

Fa més de 20 anys que Benoît Delépine i Gustave Kervern treballen plegats, ja sigui a la televisió o al cinema, on ja han signat 9 llargmetratges a quatre mans. Amb ‘Louise-Michel’, ‘Mammuth’ o ‘Le grand soir’, guanyador de la secció Una Certa Mirada a Canes, s’han convertit en uns autors que saben fixar-se en aspectes rellevants de la societat contemporània sempre amb un humor molt especial. 


La crítica

En un to de comèdia exagerada, a vegades tràgica, a vegades surrealista, ‘Borrar el historial’ parla d’un tema clau: el poder d’internet sobre les nostres vides, ja sigui per la nostra pròpia imatge i reputació, ja sigui per com ens pot afectar per la feina o a l’escola, per les addiccions que provoca, els costos econòmics o la pèrdua de privacitat.

‘Borrar el historial’, que conté algún cameo antològic, pot semblar passada de voltes però, en molts sentits, és més fidel a la realitat del que “a priori” podríem pensar. Si bé el missatge pot ser obvi, no per això deixa de ser cert i, alhora, qui més qui menys s’hi pot identificar. Val la pena desconnectar internet durant 110 minuts i dedicar el temps a aquest film, delirant i hilarant, que ens farà riure, reflexionar i replantejar la nostra relació de dependència amb els mòbils, les xarxes socials i la tecnologia.