Amb una trama amb rerefons social i polític, el cineasta David Pérez Sañudo centra la seva història en l’àmbit privat, mostrant com una situació pública també afecta en la vida quotidiana d’una família. Des de ‘La Cartellera’, hem entrevistat el director i els actors protagonistes, Patricia López Arnaiz i Mikel Losada .

L’argument

Euskadi, 2009. La Lide treballa com a guàrdia de seguretat en les obres del tren d’alta velocitat, un projecte que genera protestes socials als carrers. Quan torna a casa després de treballar i passar la nit de festa, l’Ane, la seva filla adolescent, no hi és. L’endemà, segueix sense aparèixer. Juntament amb el seu exmarit, decideixen buscar-la. Tots dos se submergiran en el món de l’Ane, un espai activista, inestable i desconegut per a ells. 

La trajectòria de Pérez Sañudo

David Pérez Sañudo ha dirigit més de 10 curts que han passat per més de 400 festivals internacionals i amb els quals ha rebut diversos premis i reconeixements. Amb ‘Ane’, ha fet el salt al llarg amb un guió coescrit amb Marina Parés, que ens situa al 2009 en ple conflicte social causat per la tensió provocada per la il·legalització de diferents partits de l’esquerra abertzale, la reacció contra les obres del tren d’alta velocitat, el tancament de locals acusats d’enaltiment del terrorisme i la constant pressió policial.

La Crítica

‘Ane’ posa el focus en els problemes de comunicació entre els pares, sobretot la mare i la filla i, això, se succeeix de forma simultània a un context molt tens.

El film tracta sobre trobar l’estabilitat en un entorn inestable, la recerca de l’altre i d’una mateixa, alhora que reflexiona sobre el control, la falta de comunicació, el progrés i la confiança, elements que ressonen més enllà del País Basc i que són extrapolables a altres països i èpoques

‘Ane’ afronta amb valentia un passat recent i incòmode, i ho fa combinant gèneres sense complexos, del realisme social al thriller i el suspens, al cinema polític i el drama. Una òpera prima molt madura i amb una interpretació excel·lent de Patricia López Arnáiz.

 

La Cartellera

L’actualitat cinèfila de betevé

Tots els reportatges de ‘La Cartellera’