El cineasta català Lluís Quílez estrena directament a Netflix un thriller d’acció i misteri que és el seu segon llargmetratge, després de diversos curts “multipremiats”, com ‘Graffiti’, i d’un debut nord-americà, ‘Out of the dark’, que no es va arribar a estrenar a les nostres sales.
L’argument
Hivern. Nit tancada. Sota zero. En una carretera despoblada, una furgoneta de trasllat de presos és brutalment assaltada. El policia que la condueix aconsegueix sobreviure i atrinxerar-se a dins. A l’interior, els sis presos busquen la manera d’acabar amb ell i escapar. A l’exterior, algú aguaita. Vol un dels reclusos i no pararà fins que l’hi entreguin.
Partint de la idea d’un trasllat de presos que surt malament, Lluís Quilez va desenvolupar el guió amb Fernando Navarro, guionista d’‘Anacleto: Agent secret’, ‘Verónica’ o ‘Cosmética del enemigo’, aquesta última s’estrena aquesta setmana a Filmin. Una cinta que beu del thiller dels 70.
Interpretat per Javier Gutiérrez, Luis Callejo, Patrick Criado i Andrés Gertrúdix, entre d’altres, el film sap jugar amb allò desconegut per crear tensió i misteri durant gran part del metratge, ja que no sabem qui els ataca ni si algú d’ells hi està al darrere. De mica en mica, descobrim l’antagonista i les seves raons i, això, acabarà donant un nou sentit a la història.
“No és una pel·li de bons o dolents, sinó de mostrar diferents angles del relat i més complex que un simple triller d’entreteniment… La pel·li busca no només commoure l’espectador sinó fer-lo reflexionar sobre temes com la llei, la justícia o el dret a la venjança” / Lluís Quílez, director de ‘Bajocero’
Des d’un polític corrupte fins a un jove delinqüent, se’ns presenten sis personalitats prou diferenciades com per donar força joc dramàtic i que es vagin establint enemistats i aliances. Cada personatge té el seu moment que ens permet conèixe’l i entendre’l i, alguna de les revelacions farà girar la trama de forma sorprenent.
Personatges complexos
Però, per sobre de tot, el policia que interpreta Javier Gutiérrez és qui porta el pes de la narració. Tota l’estona estem amb ell, quan té por pel que ve de fora, quan intenta controlar els presos, quan hi lluita, quan hi col·labora contra un enemic comú. L’actor, com és habitual, aporta la credibilitat i naturalitat necessàries.
El director ens explica perquè va escollir Javier Gutiérrez “Volia un home comú, no el típic heroi ‘cachas testosterona’, volia un home normal, un policia normal i el Javi representa molt bé l’espanyol comú, per connectar i generar empatia amb molta gent “/ Lluís Quílez, director de ‘Bajocero’
Les localitzacions i el clima denoten les dificultats d’un rodatge especialment dur, i aquestes condicions adverses s’acaben percebent en pantalla: l’interior del camió ens crea angoixa i certa claustrofòbia i, en el tram final, la temperatura extremament freda que pateixen els personatges -i els actors- sembla que també el notem nosaltres.
La crítica
‘Bajocero’ ens atrapa durant gran part del metratge, com atrapa als personatges dins del camió. La notable feina de Javier Gutiérrez, que aconsegueix que patim amb ell i que ens plantegem els seus mateixos dilemes morals, una direcció tensa que resol bé els passatges més complicats, i un guió que sap moure’s bé pel gènere i oferir alguna sorpresa, en són els aspectes més destacats. A més, qüestiona el valor de la vida i la veritat, i què estaríem disposats a fer per alguna persona que estimem. Si bé vol acabar explicant-ho tot una mica massa, i això acaba repercutint en la durada, es tracta d’una cinta d’acció d’allò més recomanable i que manté el nivell respecte d’altres thrillers espanyols produïts per Netflix, com ‘Hogar’ o ‘El practicante’.