Aquesta cinta s’estrena, després d’haver quedat posposada per la pandèmia el mes de març, La nova pel·lícula del director canadenc Denis Côté, ‘Antología de un pueblo fantasma’.

L’argument

Irénée-les-Neiges és una petita i aïllada localitat de 215 habitants del Quebec. Quan un jove del poble mor en un accident de cotxe, la vida tranquil·la dels seus habitants es veu sacsejada per aquesta tragèdia. A partir d’aquest moment, el temps perd el seu significat mentre el silenci i el misteri s’apoderen lentament de la zona i comencen a aparèixer persones desconegudes.

Es tracta d’un film coral amb diversos protagonistes que giren al voltant del jove que ha mort. Els seus pares, el seu germà, els seus amics, l’alcaldessa, tots els habitants comencen a sentir que passa alguna cosa insòlita. Però no s’espanten, ho accepten. Com accepten fenòmens inesperats o la presència d’aquests fantasmes que venen a recordar-los que no estan sols al món.

La història d’aquest poble fantasma té moltes lectures possibles. Es pot veure simplement com un film fantàstic i fascinant. Però també com una mostra estranyament oportuna de la por irracional cap als estrangers, els que venen de fora, els altres que, en una societat tan aparentment tranquil·la com és la canadenca, provoquen un sentiment de rebuig immediat.

Però encara hi ha una altra interpretació d’aquesta pertorbadora història que es mou entre un realisme social gairebé documental i alguna cosa sobrenatural i inaprehensible. Es pot interpretar com el retrat d’un Canadà buit, el d’aquestes petites ciutats i pobles que estan morint a poc a poc, abandonades per un món que no sap que fer amb elles i, on aviat, ja només quedaran fantasmes del passat.

Podem entendre el títol original de la pel·lícula, ‘Répertoire des villes disparues’, és a dir, ‘Antologia de les ciutats desaparegudes’, con una referència a un fenomen que va més enllà del Canadà i que també estem vivint a casa nostra, on, per desgràcia, abunden els pobles com aquests. Cinema fantàstic, cinema social, cinema que obliga a sentir tant com a pensar, és una bona notícia que, per fi, s’estreni un film de Denis Côté a les nostres sales.

Qui és Denis Côté

Nascut al Canadà el 1973, Denis Côté és un dels directors de parla francesa més importants del país. En la seva visita a Barcelona, a l’Americana Film Fest va presentar, a més d”Antología de un pueblo fantasma’, una còpia restaurada de la seva “opera prima”, ‘Les états nordiques’, del 2005, amb la que va guanyar el Lleopard d’Or a Locarno, i ‘Wilcox’, l’altre film que va dirigir l’any passat. Habitual dels festivals més importants, especialment el de Berlín, on el 2012 va sorprendre amb ‘Bestiaire’ i, el 2013, amb ‘Vic et Flo ont vu un ours’, aquesta és la primera que s’estrena comercialment aquí.

Tot el cinema d’aquest director inclassificable es mou en el terreny d’allò enigmàtic, encara que no pròpiament del fantàstic, sinó més aviat d’allò rar. En aquest sentit, ‘Antología de un pueblo fantasma’ és un exemple perfecte del seu estil. Ambientat en un paisatge nevat i boirós, tot el que passa en el petit poble perdut està tenyit d’un misteri proper, quotidià, accentuat per una fotografia en 16 mm que potencia el gra de la imatge i desdibuixa els perfils dels personatges.