‘Antidisturbios’ es va presentar fora de concurs a la Secció Oficial del Festival de Sant Sebastià, on vam tenir ocasió d’entrevistar el director i coguionista Rodrigo Sorogoyen.

L’argument

Sis antiavalots executen un desnonament al centre de Madrid que es complica i en què un home acaba morint. Un equip d’Afers Interns serà l’encarregat d’investigar els fets que enfronten els sis antiavalots a una acusació d’homicidi imprudent. La Laia, una de les agents d’Afers Interns, s’obsessiona amb el cas i acaba descobrint que, darrere d’aquest desnonament malaguanyat, n’hi ha molt més.  

El segell de Sorogoyen

Amb la complicitat de la seva coguionista habitual Isabel Peña i, en aquest cas, amb la col·laboració d’Eduardo Villanueva, Rodrigo Sorogoyen ha coescrit i dirigit la sèrie ‘Antidisturbios’ que, en certa manera, enllaça amb la seva filmografia d’una forma natural.

Rodrigo Sorogoyen en una imatge de l’entrevista que l’equip de ‘la Cartellera’ li va fer al Festival de Sant Sebastià

El procés de documentació va passar, sobretot, per parlar moltes hores amb policies d’unitats antiavalots i conèixe’ls en la seva vida diària. Per al rodatge, va ser fonamental l’escenari de la comissària central de Moratalaz, on van trobar una total col·laboració.

Més complicat va ser parlar directament amb el cos de policia d’Afers Interns, però l’actriu Vicky Luengo, que interpreta el personatge de la Laia, sí que va aconseguir-ho.

Una trama de corrupció

‘Antidisturbios’ podria anomenar-se també ‘Corrupció’ perquè encara que la brigada antiavalots és el motor de la història, ells només són els caps de turc d’una trama de corrupció urbanística que està disposada a sacrificar-los sense cap consideració.

La sèrie consta de sis episodis i se centra en el dia a dia del grup però, a poc a poc, va derivant el seu protagonisme cap a la investigadora d’Afers Interns. Un procés que, Sorogoyen mostra fent servir estils i maneres de filmar diferents, passant d’un gran angular en el primer, en què l’espectador sent que és com un més dels policies, fins a l’últim, quan pot mirar d’una manera més neta i lliure tot el que està passant. 

La crítica

Un dels grans encerts d’‘Antidisturbios’ són els seus protagonistes: Raúl Arévalo, Álex García, Roberto Álamo, Patrick Criado i Raúl Prieto. Estan magnífics, com també ho està Vicky Luengo, però la gran sorpresa és Hovik Keuchkerian, que assumeix el paper de cap del grup. 

El títol de la sèrie pot provocar moltes preguntes sobre el seu contingut. Sorogoyen té molt clar que una de les raons que el van portar a posar-lo va ser la necessitat de desmuntar tòpics i llocs comuns que tots fem servir quan pensem en aquest tipus de personatges.

‘Antidisturbios’ és, sens dubte, la millor sèrie espanyola de l’any i una de les més importants que s’ha fet al nostre país. Una obra cinematogràficament molt potent i alhora políticament molt rellevant, de la qual se’n parlarà molt.