‘El año del descubrimiento’, segon llargmetratge de Luis López Carrasco, va inaugurar l’Alternativa 2020 per competir a la Secció Internacional del Festival, després d’un recorregut espectacular per més d’una quinzena de certàmens recollint premis. 

L’argument

1992. Mentre Espanya es prepara per celebrar els grans esdeveniments dels Jocs Olímpics de Barcelona, l’Expo de Sevilla i la commemoració del cinquè centenari del descobriment d’Amèrica, a la ciutat murciana de Cartagena es produeixen dures protestes pel tancament de les seves indústries bàsiques i que culminen en l’incendi del parlament autonòmic. L’any 2018, en un bar de la mateixa ciutat, veïns, adults i adolescents, recorden aquests fets al mateix temps que parlen i discuteixen sobre el present i el futur del país. 

Luis López Carrasco

Director, guionista, productor i cofundador del col·lectiu audiovisual Los Hijos, ens va sorprendre al 2013 amb el film ‘El futuro’, situat a l’Espanya del 1982, just després de la recent victòria del PSOE. Set anys després, ens ofereix una altra mostra de cinema polític a partir de la història oblidada d’un conflicte que va marcar la vida de la ciutat de Cartagena. 

López Carrasco vivia a Múrcia i tenia 11 anys quan, al 1992, Espanya es preparava per formar part del club dels poderosos. Però mentre veia a la televisió els grans esdeveniments nacionals, a la propera ciutat de Cartagena s’estava produint un enorme conflicte laboral, polític i social. 25 anys més tard, es va adonar que les lluites obreres i les protestes que van portar a cremar el Parlament Autonòmic, no només eren desconegudes per la gent més jove, sinó que s’havien oblidat inclús entre la gent de més edat. 

López Carrasco no és un cineasta convencional. Els seus treballs amb el col·lectiu Los Hijos, els curts premiats en festivals internacionals de prestigi i, sobretot, ‘El futuro’, demostraven que la seva preocupació per la realitat i la societat s’estenia també a una manera molt especial de tractar-la i filmar-la.

La crítica

‘El año del descubrimiento’, dividit en tres episodis i un epíleg, està rodat en un bar de Cartagena, tot i que pel format i la textura de les imatges semblen entrevistes d’arxiu. També divideix la pantalla en dos segments en diàleg constant, que alterna amb imatges reals de l’època, donant la paraula a una trentena de personatges que, al llarg de 200 minuts fascinants, van explicant les seves experiències personals, ja siguin opinions, somnis, records o projectes de futur. 

Més enllà de la seva projecció a L’Alternativa i la seva estrena en alguns cinemes, ‘El año del descubrimiento’ és un fresc històric monumental, lúcid i implacable, que s’hauria de veure a les escoles i a les universitats com una lliçó d’història viva, recent i, alhora, universal.

Cada setmana totes les estrenes a les sales i les plataformes digitals

Des de ‘La Cartellera’ us apropem l’actualitat cinematogràfica de Barcelona, el circuit comercial, l’independent i els festivals

Aquí