La producció catalana ‘A stormy night’, debut del director, guionista i actor català David Moragas, clausurarà la desena edició del D’A, el festival de cinema d’autor de Barcelona que, aquest any, per les circumstàncies derivades de la crisi de la covid-19, s’està celebrant en exclusiva a la plataforma en línia de Filmin. L’hem entrevistat via Skype per saber més detalls del seu film, de la seva experiència a Nova York i del seu pas pel D’A.

David Moragas es va graduar en Comunicació Audiovisual a la UPF i, al 2015, va obtenir una beca de La Caixa per cursar un màster de Direcció Cinematogràfica a la NYU Tisch School of the Arts. Els seus curtmetratges, ‘Boyfriend’ (2018) i ‘Only fools rush in’ (2019), s’han projectat en diversos festivals com Palm Springs i Inside Out Toronto, i van ser seleccionats en les dues últimes edicions del D’A.

‘A stormy night’ narra la història del Marcos (personatge interpretat pel propi David Moragas), un director de documentals espanyol que queda atrapat a Nova York quan el vol d’escala que havia de portar-lo des de Barcelona a San Francisco és cancel·lat per culpa d’una tempesta. Sense lloc on anar, acaba al pis de l’Alan (Jacob Perkins), programador d’aplicacions i amic d’una companya d’universitat, i tots dos passen la nit junts mentre es qüestionen les seves respectives definicions de la felicitat, l’amor i la vida. La casualitat ha fet que la seva història sigui més actual que mai ja que, precisament, és la d’un confinament. 

Rodada en blanc i negre, en tan sols 13 dies, entre Barcelona i Nova York, la pel·lícula evoca tant el Woody Allen dels anys 70 com el cine indie nord-americà, el cine de Richard Linklater com aquell meravellós títol del 2007, ‘Buscant un petó a mitjanit’, d’Alex Holdridge, perquè també era una comèdia romàntica, de baix pressupost, en blanc i negre, l’acció transcorria en 14 hores, s’iniciava una nova relació i el cinema també era la professió del protagonista.

Moragas s’acosta a la qüestió gai sense traumes ni complexos, entre riures i llàgrimes. En aquest sentit, reconeix que la seva experiència, i la de gent propera, ha estat una clara font d’inspiració.

‘A stormy night’ mostra maneres de relacionar-se que són pròpies d’aquests dies i que no se solen veure massa sovint representades al cinema. El director ha fet una pel·lícula que es desmarca de les convencions establertes per evidenciar que hi ha altres maneres d’entendre la vida i el món, i que hi ha altres maneres de viure i estimar.

La pel·lícula havia estat també seleccionada per participar en l’última edició del Festival de Màlaga, cancel·lat dies abans del seu inici davant la pandèmia del coronavirus a Espanya. Ara, serà l’encarregada de clausurar el dissabte dia 9 de maig la 10a edició del D’A Film Festival Barcelona, la primera que s’ha fet íntegrament en línia. Estarà disponible a Filmin a partir del 9 de maig i només durant 48 hores.

Tot confinament té un final, però és evident que la crisi de la covid-19 marcarà un abans i un després, no només en la vida de les persones perquè ens farà canviar o qüestionar certes coses, sinó també en la manera de fer i consumir cinema. Així ho creu David Moragas.

Per acabar, David Moragas ens confessa la pel·lícula de la seva vida. És clar que és un títol que li ha deixat petjada emocional, però també l’ha inspirat professionalment.

‘A stormy night’ és la història d’un breu encontre entre dos joves gais amb visions oposades de l’amor, les relacions de parella, la feina, en definitiva, de la vida. Un treball que neix com una continuació lògica i conseqüent dels seus curts anteriors que, junts, van component un món propi, íntim i al mateix temps universal. Una “opera prima” intel·ligent, agredolça i autèntica.

Produïda per OberonMedia, coproduïda per AMC i distribuïda per Filmin, ‘A stormy night’ arribarà als cinemes la pròxima tardor.