El 7 de març del 2007 es va posar la primera pedra de la nova seu de la Filmoteca de Catalunya al barri del Raval. Quatre anys més tard, el 21 de novembre del 2011, va tenir lloc la darrera sessió de la Filmoteca a l’antic cinema Aquitània, situat al número 33 de l’avinguda de Sarrià.

‘L’última projecció’ de Peter Bogdanovich i ‘Riu Vermell’ de Howard Hawks posaven punt final a la programació de la que va ser la seva seu durant 20 anys. Es tancava una etapa per començar-ne una de nova molt més ambiciosa que, aleshores, no tothom veia amb bons ulls.

Al cor del Raval

El 21 de febrer del 2012 es va inaugurar en ple cor del Raval la nova seu de la Filmoteca, cinc anys més tard del previst i amb un sobrecost per culpa de la crisi i de diversos entrebancs.

Hem tingut gran satisfacció pel fet d’estar al Raval, al centre de Barcelona integrats en aquest entorn
Esteve Riambau, director de la Filmoteca

L’equipament, de 7.000 m2, sis plantes, dues sales de projeccions, espai per a exposicions, una biblioteca especialitzada i oficines, a part d’una cafeteria i una llibreria, concentrava en un sol lloc serveis que fins, al moment, es trobaven dispersos per la ciutat. Ha estat una dècada complicada, dedicada, sobretot, a la preservació i difusió del patrimoni cinematogràfic, i amb la voluntat de ser un lloc de referència.

La celebració dels 10 anys

Per celebrar els 10 anys, s’ha preparat una programació especial, que mirarà enrere, cap als anys de servei de recuperació i restauració cinematogràfica, o als cineastes i personalitats que han passat per la institució fins a dia d’avui. Però la Filmoteca també dedicarà part del calendari al seu barri, a través d’exposicions i altres propostes.

L’objectiu de la Filmoteca segueix sent el de preservar i difondre el nostre cinema, plural i divers. Potser per això, Albert Serra ha estat l’escollit per representar la imatge d’aquest 2022. El banyolí ha dissenyat un cartell i una peça audiovisual inèdita, en un any que tindrà noms destacats com els de Pier Paolo Pasolini, Alain Resnais, Jeremy Thomas, Agnès Jaoui, Lola Salvador o Franco Piavoli.

Hem passat inundacions, crisis econòmiques, polítiques, una pandèmia i la Filmoteca segueix aquí, amb 1.300.000 espectadors en aquests 10 anys
Esteve Riambau, director de la Filmoteca

La commemoració de centenaris il·lustres es barrejarà amb la presència de cineastes actuals, diverses exposicions, així com la reivindicació de filmografies poc conegudes, sense oblidar el Hollywood clàssic i, també, el cinema fet per dones.

Durant la setmana del 21 al 27 de febrer, hi haurà sessions dedicades a explicar la tasca d’una filmoteca o la feina de les restauracions, i a presentar materials nous procedents del Centre de Conservació i Restauració i, naturalment, un munt de sessions especials per a tots els públics que s’allargaran tot l’any.