La major part del parc d’habitatge de la ciutat no és eficient energèticament. Així ho indica l’Ajuntament, que assegura que més d’un 90 % dels edificis tenen marge de millora en estalvi energètic, sobretot tenint en compte que la majoria es van construir entre els anys 60 i 70. Per això, segons la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Janet Sanz, “necessiten adequar-se a les necessitats de consum energètic actuals”.

Més ajudes a la rehabilitació

L’any 2017 l’Ajuntament va finançar 321 intervencions sobre sostenibilitat en edificis privats i 104 sobre generació d’energia en, per exemple, instal·lació de plaques fotovoltaiques, unes xifres que han augmentat respecte al 2016, que van ser 203 i 9, respectivament.

Amb aquestes actuacions s’ha aconseguit reduir el consum d’energia a la ciutat equivalent al que necessiten 780 famílies (1,8 gigawatts per hora i any) i també s’ha assolit una producció energètica suficient per alimentar 120 llars (280 megawatts per hora).

Per a la convocatòria d’aquest 2018, el govern municipal ha incrementat en 2 M€ la partida pressupostària per millorar l’eficiència energètica fins als 14,4 M€.

Barcelona Energia per esquivar les traves legals

Tot i les plaques fotovoltaiques instal·lades a la ciutat, Sanz ha explicat que, tal com està la llei espanyola, “tot són traves” per poder comercialitzar l’energia solar produïda pels particulars. Per això ha posat pressió a l’executiu de Pedro Sánchez perquè canviï la llei: “Ja anem tard”, ha sentenciat.

En paral·lel, el regidor d’Energia, Eloi Badia, ha assegurat que el govern treballarà perquè la nova empresa energètica pública, Barcelona Energia, pugui comprar l’electricitat sobrant dels petits productors per introduir-la al mercat.