Barcelona és tota una referència com a destinació turística des de fa un bon grapat d’anys. Però la transformació en una ciutat que rep grans quantitats de visitants es va començar a gestar coincidint amb el desembarcament de la Sisena Flota dels Estats Units el 1951.

La guerra freda desembarca a Barcelona

L’arribada de la marina nord-americana va succeir anys després de la fi de Segona Guerra Mundial, el 1945. Els Estats Units i la Unió Soviètica van iniciar la guerra freda i Washington creia que l’enfrontament amb els comunistes esclataria a la Mediterrània perquè no hi tenien cap aliat fiable. Les embarcacions de la Sisena Flota vigilaven la zona i, a partir de la segona meitat del segle XX, van començar a desembarcar als ports espanyols com el de Barcelona.

El precedent del turisme de masses

El tracte de la ciutadania amb els marines va ser cordial des de l’inici. Tal com explica l’antropòleg i escriptor Xavier Theros, autor del llibre ‘La Sisena Flota a Barcelona’, els barcelonins els aturaven pel carrer i ells els regalaven xiclets, xocolatines i mitges de niló. La ciutat es va convertir en un racó d’esbarjo i descans per als joves “marines” que feien escala a Barcelona carregats de dòlars a les butxaques. Bars, restaurants, botigues, hotels i prostíbuls eren els negocis on gastaven la majoria dels diners. Això sí, segons Theros, no tenien curiositat més enllà de beure, ballar i buscar noies i, fins i tot, no es movien de la zona a tocar del port, la Rambla, la plaça Reial, el carrer d’Escudellers i el barri Xino.

El bar Cosmos, punt de trobada a la Rambla

Bona part dels bars que visitaven els “marines” estaven ubicats al carrer d’Escudellers. Hi havia bars amb gran presència de nord-americans com el Paso, el Califòrnia, el Kit Kat i el Tequila. També destacava el bar Cosmos, situat just a l’entrada del carrer amb la Rambla. El Cosmos, que ha abaixat la persiana el gener del 2019, va edificar la finca actual el 1968 per tal de fer-hi apartaments que poguessin allotjar la gran quantitat de membres de la Sisena Flota que hi anaven.

La importació de la vida americana

La presència de la Sisena Flota va suposar una gran injecció de diners per a Barcelona, la creació d’una infraestructura turística i també l’arribada de productes i elements de la cultura dels Estats Units. Els nord-americans van introduir els texans, els encenedors Zippo, els tallaungles, els calçotets eslip, el bàsquet, el jazz, el rock-and-roll, la salsa, els dònuts, els refrescos de cola, els plats combinats i els autoservei. Tot plegat va coincidir, tal com relata Theros, amb l’arribada de la societat de consum i les importacions d’electrodomèstics dels Estats Units.

sisena flota atemptat

Un atemptat va canviar-ho tot

Durant els anys 50 i 60 els barcelonins tenien una opinió majoritàriament molt positiva de la presència de la Sisena Flota. Als 70 la percepció va començar a canviar perquè se’ls identificava com els representants d’un país que feia cops d’estat per imposar-hi dictadures militars. I als 80 la tendència va girar com un mitjó i es van fer campanyes en contra dels “marines” i de l’entrada a l’OTAN. Des del 1985 van patir diversos atacs fins que el dia de Sant Esteve del 1987 un “marine” va morir després que algú llancés dues granades de mà a l’interior d’un club privat que els nord-americans tenien a la plaça del Duc de Medinaceli. Des d’aquell incident va desaparèixer la presència de la Sisena Flota a Barcelona.