A principis de juliol es va fer pública l’última gran troballa arqueològica al Poble-sec: a la part baixa de la muntanya de Montjuïc, a tocar del port, durant les obres a les Hortes de Sant Bertran es van trobar restes de ceràmica i petxines prehistòriques, així com jaspi. Aleshores no es van poder veure aquests elements localitzats, ja que els equips arqueològics hi estaven treballant, però ara hi ha fotografies del jaciment prehistòric, d’uns 15 m², on s’han trobat més de 700 restes en total.
Es tracta de restes de l’edat del bronze inicial i del neolític, tal com informa l’Ajuntament de Barcelona, si bé les anàlisis i els estudis encara en marxa permetran acabar de confirmar aquesta cronologia. A Catalunya, el bronze inicial va del 2300 aC al 1770 aC, mentre que el neolític final se situa anys enrere, entre el 3400 i el 2700 aC.
Montjuïc, un espai fèrtil en recursos
El consistori destaca especialment la rellevància d’aquesta troballa, ja que permetrà aprofundir en aquest període històric en un indret tan característic com és el peu de la muntanya de Montjuïc, a prop del mar i de la llacuna del Cagalell. De fet, es coneix que va ser un espai molt fèrtil en recursos naturals.
Petxines per fer elements personals decoratius
El petit jaciment ha permès documentar fins a sis nivells: cinc de l’època del bronze inicial, i el sisè, del neolític. Un dels nivells del bronze inicial podria estar associat a un nivell d’hàbitat, gràcies a la troballa d’una estructura de combustió.
De fet, gràcies als treballs arqueològics, s’ha pogut confirmar que tots aquests nivells estan associats a diferents tipus d’activitat econòmica en funció del moment. L’inicial està relacionat amb la recol·lecció de petxines procedents de la línia de costa propera. Un cop consumides, aquestes petxines eren treballades, possiblement per fer-se servir en elements personals decoratius.
Pedra per fabricar eines
En canvi, en un període més antic, en el nivell neolític documentat, s’ha constatat que els habitants d’aquest indret focalitzaven els seus esforços en el treball del jaspi extret de la muntanya de Montjuïc, on treballaven la pedra per fabricar eines en un altre indret.
En aquests treballs interdisciplinaris també hi col·laboren equips de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Autònoma de Barcelona. Tot i la troballa, l’obra ha continuat a la resta de sectors sense cap afectació.