edifici antic reial club maritim

Els inicis del Reial Club Marítim de Barcelona es remunten a l’inici del segle XX. Va néixer el 1902 amb el nom de Reial Club de Barcelona gràcies a la classe benestant de la ciutat i com a resultat de la fusió entre el Reial Club de Regates, dedicat a la navegació a rem, i el Reial Yacht Club, centrat en la navegació a vela. No va ser fins al 1913 quan els socis van acabar rebatejant el club amb el nom actual: Reial Club Marítim de Barcelona.

Tal com explica l’antropòleg i historiador Xavier Theros, la unió dels dos col·lectius, el del rem i el de la vela, va acabar en enfrontament entre les dues parts, que es disputaven el control de la junta directiva. Tot plegat va acabar amb l’embargament de la seu social per part d’alguns socis, que van decidir fundar-hi el Reial Club Nàutic de Barcelona. Com a conseqüència, el Marítim va haver de construir una nova seu flotant al costat de l’edifici anterior.

world trade center seu maritim

L’Ampolla de Calisay, la nova seu

La nova seu del Marítim al moll de Barcelona es va encarregar el 1911 a l’arquitecte Eduard Ferrés. Es va ubicar al World Trade Center actual i la van batejar com el Palau dels Esports Marítims. El pressupost elevat de les obres va acabar amb un canvi de direcció que va passar a mans del modernista Enric Sagnier. Theros relata que Sagnier va dissenyar una seu de planta octogonal rematada amb una cúpula i una far que popularment es va conèixer com l’Ampolla de Calisay, per la semblança amb l’envàs d’aquesta marca de licor.

seu maritim calisay

El 1914 es va inaugurar l’edifici i ràpidament la nova seu va esdevenir un dels edificis més emblemàtics de la ciutat. A l’interior del club hi havia grans salons, galeries per a les festes i reunions, una sala de juntes, una sala de billars, una biblioteca, un restaurant, un gimnàs i una terrassa que donava al mar.

Aquella seu va desaparèixer el 1957 per la remodelació del moll de Barcelona per ampliar l’Estació Marítima. Dos anys més tard es va estrenar el nou espai al moll d’Espanya, davant del Maremagnum actual.

interior antic edifici maritim

El primer Campionat Europeu de rem

Durant les primeres dècades d’activitat, el Reial Club Marítim de Barcelona va ser tot un referent en l’organització de competicions esportives al mar. Entre aquestes curses hi havia regates creuers per la Costa Brava per a canots automòbils i iots de vela i de motor, els Campionats de Catalunya de rem, les regates regionals de la Copa Nadal i les regates internacionals del Trofeu Joan Camps. A més, l’any 1922 va organitzar el primer Campionat d’Europa de rem celebrat al nostre país. I el 1932, un dels seus regatistes, Santiago Amat, va guanyar la primera medalla olímpica per a Espanya, un bronze en els jocs de Los Angeles.

rem club maritim

Xavier Theros va explicar-ne la història al ‘btv notícies vespre’ que es pot visualitzar a continuació.