El barri de la Prosperitat, a Nou Barris, és centenari. Una comissió creada fa quatre anys ha recollit documents, fotografies i testimonis amb l’objectiu de celebrar l’aniversari i donar a conèixer la història de la zona. El primer dels actes és una exposició d’efemèrides del 1919, any que s’ha triat com a inici de la construcció d’identitat d’aquest barri marcadament obrer.

L’any 1919, inici simbòlic de la Prosperitat

Els 100 anys de la Prosperitat són orientatius, però s’ha triat el 1919 com a any de partida del barri perquè va ser quan es va iniciar la parcel·lació i el traçat dels carrers. L’1 de gener del 1919, a més, es va col·locar la primera pedra d’una cooperativa que va construir quatre cases a la Prosperitat. “La Cooperativa de la Habitación Barata, un nom preciós que defineix tota la història, posa aquest any la primera pedra – explica Joan Catafal, membre de la Comissió del Centenari de la Prosperitat – la voluntat d’aquesta cooperativa era que els proletaris poguessin tenir un habitatge. Aquest es construeixen als afores de la ciutat, el que era llavors el nostre barri”.

Efemèrides de l’aniversari

El primer acte de celebració del centenari és una exposició que recull les efemèrides locals, però també nacionals i internacionals d’aquell 1919. “A l’exposició podem trobar referències a Àngel Pestaña, que dona nom a la plaça més emblemàtica del barri, però també fets curiosos com l’invent de l’olla exprés – comenta Quico Ruiz, membre de la Comissió del Centenari – val a dir que hi ha moltes referències obreres com una vaga de dones a Colòmbia”.

Precisament, un altre de les activitats previstes per a la celebració del centenari és la presentació d’un llibre que explica la lluita dels treballadors de la Harry Walker, una vaga que va tenir lloc als anys 70 al barri i que va tenir ressò internacional.

Recull de documents, fotografies i testimonis

Des de l’any 2016, la Comissió del Centenari s’ha dedicat a investigar i recollir informació sobre la història de la Prosperitat. “Teníem molta informació dels anys 60 i 70, però poca cosa d’abans – explica Catafal – hem trobat documents, fotografies i molt material. Un material que creix dia a dia gràcies a les aportacions de la gent del barri i els seus records”. Fruit d’aquesta investigació s’ha editat també un tríptic amb els 25 documents bàsics que es poden consultar per conèixer quina ha estat la història de la Prosperitat, un barri que evoluciona dia a dia amb els veïns.