Els veïns que passen aquests dies pels carrers de l’Arc del Teatre o de Lancaster hi poden veure un gran jaciment arqueològic al descobert. És el que s’estén per tota la finca afectada per unes obres pendents des de fa 15 anys en aquest punt del Raval, i que s’han reactivat amb el final del confinament per la pandèmia de coronavirus.

Veïns del carrer han explicat a betevé que, des que es van reprendre els treballs fa un mes i mig, s’ha anat retirant la capa de runa i sorra que cobria el solar. A sota, hi han aparegut desenes de construccions antigues que, segons el consistori, corresponen a l’antic parcel·lari d’aquest carrer de la Barcelona medieval.

Excavació arqueològica preventiva

L’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) admet que s’està realitzat a la zona “una excavació arqueològica preventiva” per obtenir una “documentació completa d’aquestes estructures”, tot i que “aparentment no hi ha estructures que es consideri que s’han de conservar” perquè “l’existència del traçat del carrer previ als edificis actuals ja es coneixia”. Es tracta, segons l’ICUB, de construccions “domèstiques d’època moderna” i també “medievals reaprofitades”.

La intervenció arqueològica forma part dels treballs previstos dins el pla de les obres i, per tant, d’entrada la construcció a la parcel·la no s’aturarà ni se’n veurà afectada. Mentrestant, alguns elements del jaciment com dipòsits o espais de sondeig s’han delimitat mentre s’hi treballa, i en d’altres ja s’està procedint a fer-hi les tasques de “documentació gràfica final”, segons l’Ajuntament.

Una finca conflictiva

La parcel·la on ha aparegut el jaciment és la mateixa que durant anys va acumular problemes per l’endarreriment de les obres i els enfrontaments entre diversos grups de veïns i l’empresa promotora. Els números 7, 9-11, 13 i 24 del carrer de Lancaster van concentrar en pocs metres i en poc temps diversos exemples de la pressió immobiliària en algunes finques al Raval Sud. L’any 2017, un veí del número 13 es va querellar contra l’empresa i la promotora fins i tot va arribar a oferir-se per vendre la finca a l’Ajuntament davant dels problemes reiterats. També al número 24 es va donar una ocupació per part de diverses famílies, entre les quals vuit mares amb menors, que van arribar a ocupar la seu del districte per reclamar alternatives d’allotjament, fins que el maig del 2018 van ser desallotjades per perill d’esfrondrament.