L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB) ha presentat aquest dilluns les ‘Rúbriques de Bruniquer‘, que es poden veure a través d’un clic perquè acaben de ser digitalitzades a través del web barcelona.cat/rubriques. És un document de consulta, obert a tothom, en què hi ha les cròniques més rellevants i notables que actualment es conserven a l’arxiu. Les cròniques eren una mena de dietari —que va del segle XIII al XVIII— de tot el que passava a la ciutat i del que decidien els governants del moment. Tota la informació que s’hi recollia servia per als polítics com una eina de consulta que els ajudava a l’hora a prendre decisions. També era una eina per prendre el pols a la ciutat.

Una eina de referència per als historiadors

Ara mateix les informacions que s’hi recullen s’han convertit com una font de consulta de referència per als historiadors que en volen saber més dels continguts sobre la cronologia de la ciutat durant l’època medieval i moderna. Però com que és a l’abast de tothom s’espera que el recurs s’obri als estudiants de secundària i batxillerat per donar forma als seus treballs d’investigació.

rúbriques de bruniquer
Un dels manuscrits originals de les Rúbriques de Bruniquer

Quines històries es poden trobar?

Les ‘Rúbriques de Bruniquer’ reben aquest nom perquè va ser un document que va començar a redactar Esteve Gelabert Bruniquer, a principis de l’any 1600. Un cop mort van continuar amb les redaccions Joan Guiu i Jeroni Brotons. Són tres volums manuscrits que recullen notícies que van tenir lloc entre els anys 1249 i 1714. Es tracta d’informacions que es van extreure del buidatge del ‘Llibre del Consell’, del ‘Registre de Deliberacions’ i del ‘Dietari de l’antic Consell Barceloní’. La informació detallada en els manuscrits està formada per 108 capítols ordenats de forma cronològica.

Segons Xavier Tarraubella, director de l’Arxiu Històric de Barcelona, en el document digital s’hi poden trobar històries de terratrèmols que van afectar la ciutat i, fins i tot, es descriuen incendis en indrets destacats. “Hi ha la crònica dels diferents terratrèmols que va patir la ciutat de Barcelona en l’època moderna o incendis com un d’important que hi va haver a la catedral del mar”, ha assegurat Tarraubella.

Els internautes que vulguin consultar aquest document trobaran un desplegable per facilitar-los la recerca. S’han concretat diferents categories: art, ciutat física, ciutat habitada, coneixement i notícies, economia, història ciutat, identitat ciutat, legislació, legislació i conflicte, política, societat i tecnologia.

L’Arxiu Històric de Barcelona va digitalitzar fa uns mesos tots els títols que té disponibles, que en total en són 124.000, perquè els usuaris els puguin consultar en línia.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a