Mur medieval Sala Bagdad

La propietària de la sala Bagdad, Juani de Lucía, afirma que el seu és un local “històric”, i no li falta raó. Al soterrani s’hi conserva un tros de la muralla medieval de Barcelona que data del segle XV. Així ho testimonia una placa col·locada en un dels extrems i que ha perdut protagonisme a causa d’un gran cap de Tutankamon que forma part de la decoració de la sala.

Aquest fragment del mur medieval és part d’una ampliació que es va fer per incloure el Raval dins de la fortificació. Un tros d’història que sorprèn els visitants que baixen les escales per entrar a la sala d’espectacles.

Juani de Lucía afirma que “no s’ha plantejat” fer difusió d’aquest mur històric, malgrat que alguna vegada algun grup guiat li ha demanat poder-lo veure. Tot i això, els visitants han hagut d’esperar-se a les nou de la nit, hora en què obre el local. La propietària del Bagdad, però, explica que poques persones es paren a admirar aquest fragment d’història, ja que la majoria de clients el que volen veure és “el que hi ha darrere de la muralla”, en referència a l’espectacle de sexe en directe que des del 1976 triomfa al carrer Nou de la Rambla.

Del passat medieval de la ciutat només en sobreviu el baluard del Migdia, a tocar de pla de Palau, i el portal de Santa Madrona. Tot i això, per la ciutat encara hi queden algunes restes amagades, com aquest fragment de la muralla. Va ser l’any 2000 que uns tècnics municipals van certificar que es tractava d’un tram de la muralla.