Placa homenatge victimes bombardeig Sant Andreu

La cartografia de la memòria democràtica de la ciutat comença a prendre forma digital. L’Ajuntament ha publicat un mapa interactiu en què hi ha senyalitzades totes les plaques i faristols commemoratius que hi ha instal·lats a la ciutat, i també els que s’hi instal·laran en el futur.

Trenta faristols i 53 plaques recullen diferents moments destacats de la memòria democràtica de Barcelona i marquen, en l’espai públic, els llocs en què s’hi van produir esdeveniments socials, culturals o polítics destacats.

Mapa de memòria històrica de Barcelona

Els faristols contenen una descripció breu de l’espai i l’esdeveniment que es va produir per donar context. Ho fa en tres llengües, perquè els visitants també puguin conèixer aquesta part de la història de la ciutat. Les plaques, en canvi, recorden breument el motiu per què s’evoca una persona, fet o activitat, com el lloc on va néixer o viure una figura destacada.

El mapa vol contribuir a la difusió dels programes de memòria de la ciutat per transmetre a la ciutadania el llegat de les lluites socials. Per l’Ajuntament, les plaques i faristols tenen una doble funció: rememorativa i pedagògica.

Una iniciativa amb polèmica

Un dels faristols més destacats dels que va començar a instal·lar l’Ajuntament és el que hi ha situat a la via Laietana, davant de la comissaria de la Policia Nacional. Aquesta placa ha rebut diversos atacs des que es va inaugurar, però el consistori els ha reparat sempre. També és molt reconeixible el faristol que fa referència a l’antiga llibreria Cinc d’Oros, un establiment referent de l’antifranquisme.

Algunes d’aquestes plaques commemoratives s’han estrenat en dates simbòliques, com la plaça de la República o l’homenatge a les víctimes del bombardeig a Sant Andreu, inaugurades en el marc de la primavera republicana.