L’Ajuntament de Barcelona ha obert un expedient per retirar un dels darrers símbols franquistes que queden a Barcelona, i l’últim al districte de les Corts: una senyalització en lletres de ferro en què es pot llegir “avenida de la Victoria”. Aquest és el nom amb què es va rebatejar l’avinguda de Pedralbes durant la dictadura. El rètol està ubicat al lateral d’una finca privada —l’edifici Victoria—, al número 24 d’aquest carrer, i es pot veure des de la via pública amb facilitat.

El regidor de les Corts, Joan Ramon Riera, ha explicat a betevé que ja han començat els tràmits amb els serveis jurídics per retirar aquestes lletres, “en compliment de la llei de memòria democràtica al districte”. Aquesta normativa estatal, que es va aprovar el 2022, preveu la retirada d’elements contraris a la memòria democràtica dels edificis públics o situats a la via pública. Es desconeix, per ara, la data en què es traurà.

Els veïns, satisfets

Josep Moran, ponent per l’Institut d’Estudis Catalans al Nomenclàtor de Barcelona, ha explicat a betevé que el rètol “té una connotació política no democràtica, franquista” i que, en conseqüència, “s’ha de retirar”. Afegeix que també és erroni perquè el carrer ja no té aquest nom.

Hi ha veïns que s’han mostrat satisfets per la retirada. Maria José Esteva creu que és “una cosa molt primitiva”, i Rosina Pàmies afegeix que “és bo que es retirin tots els símbols franquistes de la ciutat”.