Eren 1.500 metres de cel·luloide amagats en pel·lícules poc sospitoses de tenir contingut polític o mal interpretable pels militars durant la Guerra Civil: ‘Félix el gato’ o ‘El gato con botas’. Són els títols que va triar Ramon Sarsanedes, artista i polític barceloní, i pare de l’escriptor Jordi Sarsanedes, per amagar —tot empalmant els trossos de pel·lícula amb acetona a les cintes infantils— filmacions fetes als anys 30. Hi apareixen moments històrics com la proclamació de la República catalana el 1931, l’Estatut d’Autonomia del 1932 o la mort de Francesc Macià el 1933.

La troballa l’ha fet el net de Sarsanedes, Ricard Casanovas, prop de 90 anys després. Gràcies a la recuperació d’aquest material, tasca a la qual s’ha sumat l’especialista Josep Arnella, han aparegut altres imatges que mostren com era Barcelona durant la Segona República.

La Barcelona quotidiana

Un d’aquests exemples són les obres de construcció de la Sagrada Família, en què apareixen els obrers cimentant els fonaments del temple, o la celebració d’un dels Carnavals de l’època a la Rambla. En aquestes filmacions també es poden veure altres indrets de la ciutat, com una de la bocana del port, amb imatges fetes des de dalt d’una embarcació.

Explica Ricard Casanovas, net de l’autor, Ramon Sarsanedes, que “és probable” que les imatges fossin amagades amb les de les pel·lícules infantils “abans de marxar a l’exili durant la Guerra Civil perquè no desapareguessin”. Unes imatges que van ser enregistrades per Ramon Sarsanedas de manera amateur amb una càmera Pathé de 9,5 mm.

Amb tot, aquesta no és pas la primera troballa similar que ha fet Casanovas. Anys enrere ja va entregar una part d’altres filmacions a la Filmoteca de Catalunya. Tampoc és la primera vegada que Josep Arnella recupera imatges antigues, com les pel·lícules sobre Vallvidrera dels anys 40 que estan restaurant a la Filmoteca.