illa maians barcelona
Autoria de la foto: desconeguda

Coneixes l’antiga illa de Maians de Barcelona? Des del seu naixement, la ciutat ha patit canvis destacats pel que fa a la densitat de població, els costums i també en la geografia. I no només per l’annexió de municipis el 1897: molt abans, fins al segle XV, Barcelona tenia un terreny de sorra davant la costa de Barcelona que va desaparèixer el 1477. Què ha estat d’aquesta illa? Per què va desaparèixer i què hi ha ara allà on hi havia l’illa de Maians?

No hi ha gaire informació ni documents històrics sobre aquest terreny antic de la ciutat, però a continuació et detallem el més rellevant.

Així era l’illa de Maians de Barcelona

La ja desapareguda illa de Maians no era més que una illa de sorra que es trobava a uns 100 metres de la costa de Barcelona. Tal com mostren plànols de l’època, es trobava relativament a prop de la desembocadura del riu Besòs i, per tant, era un espai que acumulava sorra i altres sediments arrossegats pel corrent.

L’Ajuntament de Barcelona explica que la construcció del primer moll del port de Barcelona al segle XV (1438) va fer que el litoral de la ciutat s’endinsés uns metres més enllà. Amb el creixement de la ciutat cap al mar, l’antiga Maians es va integrar al municipi amb la construcció del primer port de Barcelona, sota el regnat de Joan II.

L’antic terreny de sorra, origen de la Barceloneta

Això va portar a connectar aquesta petita illa amb terra ferma, tot provocant que el terreny envoltat d’aigua formés part del terreny del municipi. Tres segles després, el terreny guanyat per a la construcció de la infraestructura portuària va permetre aixecar l’antiga Barceloneta.

Va ser, concretament, el 1753, quan en els entorns de l’antiga illa de Maians va començar a aixecar-se el barri de la Barceloneta, caracteritzat pel seu caràcter pesquer. El consistori narra que el nou barri mariner va ser projectat per l’enginyer militar Propser van Verboom, amb l’objectiu d’encabir-hi els habitants del barri de la Ribera que havien perdut casa seva després dels enderrocs ordenats per Felip V per construir la Ciutadella.

barceloneta