Aquest any se celebren els 350 anys de vida dels Gegants del Pi, que actualment es troben exposats de manera permanent a la Basílica de Santa Maria del Pi, al centre de Barcelona. Durant els anys de la Guerra Civil els gegants s’haurien refugiat al Monestir de Pedralbes, molt probablement a l’església. Una història poc coneguda que l’Associació Amics dels Gegants del Pi ha volgut celebrar amb una ballada a l’esplanada del monestir coincidint amb l’aniversari de les figures.

Una fotografia com a testimoni

Carme Aixalà, historiadora del monestir, assegura que l’únic document que certificaria el pas dels gegants pel monestir és una fotografia on es veuen vagament les mans dels gegants. Ara bé, sí que se sap del cert que “l’any 38 es va traslladar al monestir tot l’arxiu de l’església de Santa Maria del Pi que havia estat cremada al començament de la Guerra Civil”. Per això —comenta Aixalà— és més que probable que també es traslladessin fins a Pedralbes els gegants.

El monestir, seu de l’Arxiu Nacional durant la guerra

Un cop va esclatar la Guerra Civil i amb la majoria d’esglésies del centre de Barcelona en flames, la Generalitat va confiscar el monestir i el va protegir. Segons Aixalà, es va nomenar una persona com a responsable i administradora i també es va protegir amb Mossos d’Esquadra. A Pedralbes, s’hi van traslladar fins a 200 arxius i nombroses obres d’art. A més, es va convertir en seu de l’Arxiu Nacional.

Carme Aixalà assegura que durant els anys de la guerra i posteriors el monestir va quedar buit de la comunitat de clarisses, que van haver de marxar perquè corrien perill, comenta Aixalà. Les monges no van tornar al monestir fins al 1941.