Fa tres anys que una llamborda recorda a Nou Barris Josep Fort Maluenda, un dels barcelonins que va ser deportat al camp de concentració de Mauthausen. Fins ara, el projecte Stolpersteine recollia la desaparició d’aquest veí de les antigues cases barates d’Horta, el barri actual de Can Peguera. El text va acompanyat d’una fotografia genèrica d’un grup de presoners del camp de concentració.
Gràcies a un projecte veïnal per recuperar la història local, s’ha localitzat una foto d’aquest veí represaliat pel nazisme. La guardava la seva neta, Neus Fort, que viu a la mateixa casa de Can Peguera.

Una foto que el fill sempre va dur a sobre
A partir d’una de les converses amb la neta del deportat per elaborar un eix cronològic de les lluites de Nou Barris, els impulsors del projecte van descobrir l’existència d’una fotografia de Josep Fort. “El meu pare duia sempre una foto del meu avi i del meu tiet. M’explicava que l’avi va pujar a un camió i va desaparèixer. El meu pare va morir sense saber què va passar“, lamenta Neus Fort.

L’avi de la Neus Fort va néixer el 7 d’agost del 1892. La seva història està recollida en una de les fitxes del web d’Amical Mauthausen. Josep Fort va ser detingut i traslladat al Frontstalag de la ciutat de Belfort i, posteriorment, a l’Stalag XI-A, a la localitat d’Altengrabow. El 26 d’abril del 1941 va ser traslladat a Mauthausen, on va entrar amb el número de matrícula 4.189. Dos mesos després, va ser traslladat a Gusen i, poc després, al castell de Hartheim, on va morir el 29 de setembre del 1941.

“Trobar la fotografia és recuperar-li el rostre”
La història del Josep, recollida per l’associació Amical de Mauthausen, no va quedar del tot tancada perquè hi faltava la seva imatge. Un projecte per elaborar un eix cronològic de les lluites de Nou Barris va agafar el relleu de la recerca.
“Investigant al web de l’associació vam trobar que hi havia diverses persones al districte que van ser assassinades a Mauthausen, totes tenien fotografia menys una. I parlant amb la Neus, la seva neta, vam descobrir que ella en tenia una, que no trobava”, recorda Ivan Patrici Navarro del projecte Eix Cronològic de les Lluites de Nou Barris.

“Buscant i buscant al final la vaig aconseguir trobar i la veritat és que gràcies a ells he tingut l’oportunitat de veure-li la cara“, afegeix la Neus Fort. La foto ha estat cedida ara a l’Amical de Mathausen i forma part ja dels arxius de l’entitat per preservar de l’oblit les víctimes i represaliats del nazisme. “Va costar molt trobar la història del Josep Fort i Maluenda. Trobar una fotografia és posar-li cara. Això vol dir que les llambordes serveixen. L’escultor volia que ensopeguéssim amb elles, doncs s’ha ensopegat amb una part de la memòria que en el nostre país ha estat molt silenciada“.