El tram final del carrer de la Rectoria, a Horta, llueix diferent des d’aquest dissabte. Una placa en homenatge a l’historiador hortenc Felip Capdevila (1903-1980) presideix la placeta on culmina aquest carrer, després de l’encreuament amb Eduard Toda.

La placa no és nova i ja és la tercera vegada que l’Ajuntament la posa en aquest emplaçament, després d’haver quedat malmesa en dues ocasions. L’última, ara fa dos anys, durant les obres del Centre Esportiu Municipal del barri. Aquest cop, però, ho han fet amb la mirada posada en el futur per la demanda veïnal de posar el nom de Felip Capdevila al tram de carrer on hi ha aquesta placa.

Les últimes masies de Barcelona

Felip Capdevila va retratar, durant la seva vida, la vida quotidiana i rural d’Horta. Especialment en l’última època, quan es va adonar que aquella vila rural començava a mutar cap a un entorn més urbanitzat. Capdevila va cercar arxiu, com cartes, fotografies i postals i es va entrevistar també amb diverses persones per deixar constància de la història de la vila.

Quasi 40 anys després de la seva mort, el barri a qui va dedicar la seva investigació l’ha homenatjat per mirar-se al mirall, redescobrir la seva història i seguir escrivint i desant pàgines amb informació d’Horta.

Reivindicació per a les bugaderes d’Horta

Durant l’acte que ha servit per destapar la placa, una de les filles de l’historiador, la il·lustradora Roser Capdevila, ha fet una altra reivindicació. Capdevila ha demanat que es faci una escultura en homenatge a les bugaderes d’Horta, que van rentar la roba de la burgesia i que, considera, també formen part del patrimoni hortenc.

Roser Capdevila ha assegurat que ja havia fet la demanda als alcaldes Clos, Hereu i Trias i que, malgrat el seu compromís, mai es va tirar endavant el projecte. Aquest dissabte ha tornat a adquirir un nou compromís, el de la regidora del districte, Rosa Alarcón, que ha promès a Capdevila que faran les investigacions oportunes per valorar que s’hi faci aquest monument.