L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez; el secretari general a Catalunya, Camil Ros, i la regidora de Memòria Democràtica, Raquel Gil, han participat dilluns en l’acte de descoberta d’un faristol de memòria dedicat al sindicat UGT al carrer Jovellanos, 7, al barri del Raval, on antigament hi havia el teatre Jovellanos.
La Ponència del Nomenclàtor va aprovar la creació d’aquest faristol en memòria de la celebració del Congrés Obrer de Barcelona i la fundació de la UGT, entre els dies 12 i 15 d’agost del 1888. Aquells dies, 25 delegats en representació d’una quarantena de societats obreres, que agrupaven 5.154 treballadors, van celebrar el Congrés Obrer de Barcelona. Així va néixer la Unió General de Treballadors, un dels primers sindicats de classe que es van constituir a Europa i al món. I dels pocs —amb d’altres de britànics i francesos— que avui encara existeixen.
Durant l’acte, Collboni ha destacat l’esforç que l’Ajuntament ha fet durant els darrers anys per recuperar espais que expliquin la memòria col·lectiva de la ciutat i també ha remarcat el paper “fonamental i fundacional dels sindicats de classe en el model d’estat social”.
El faristol recull els objectius de l’organització
El faristol, que quedarà ubicat davant l’edifici al costat del número 7, recull alguns dels objectius fundacionals de l’organització, com “millorar les condicions de treball” o “mantenir estretes relacions amb les organitzacions obreres dels altres països que perseguissin el mateix fi que aquesta unió”.
D’igual manera, s’afirma que per complir tals objectius era necessari apel·lar “a la vaga ben organitzada” i aconseguir, dels poders públics, “les lleis que afavorissin els interessos del treball, com ara la jornada legal de vuit hores, la fixació d’un salari mínim o la igualtat de salari per a la classe obrera de tots dos sexes“.