El monument en record de la presó de dones de les Corts es preveu que estigui enllestit a mitjans de l’octubre, ara que les obres ja estan en marxa. L’espai memorial vol retre homenatge a les dones que van passar pel centre penitenciari entre el 1939 i el 1955, que en van ser 5.000. Algunes de les empresonades eren polítiques i d’altres hi van arribar per delictes comuns. Se’n van executar 11. La presó s’ha acabat convertint en un símbol de la repressió franquista a la ciutat perquè moltes dones contràries a la dictadura van acabar en aquest centre.

Un espai memorial per on es podrà passejar

Per fer possible el monument, s’ampliarà dos metres el xamfrà nord-est dels carrers de Joan Güell i d’Europa i s’eliminarà l’espai d’estacionament de motos. Tots els elements urbans que hi ha actualment en aquest espai desapareixeran, o es traslladaran, amb la intenció de crear una zona de memòria per on els ciutadans puguin passejar.

La part més visible seran cinc tòtems, que ja hi ha actualment, però que es caracteritzaran amb informació sobre la presó de dones de les Corts. També es col·locaran sis pedres d’escullera, que es convertiran en l’element central del monument, provinents de Madrid, Segovia, Múrcia, Almeria, Lleida i Montjuïc, indrets que guarden relació amb algunes de les dones preses. Els vianants que passegin per l’espai també podran llegir diverses inscripcions al paviment i podran resseguir el perímetre que ocupava l’antiga presó gràcies a una xapa d’acer i pintura que hi haurà al terra.

Un monument reivindicat des de fa anys

L’espai memorial ha estat una reivindicació de la societat civil des de fa anys i ha estat possible després del procés participatiu que es va fer el 2013 amb la Plataforma pel Futur Monument a la Presó de Dones de les Corts.

El projecte ha estat encarregat a l’equip que va guanyar el concurs públic l’any passat i que està format per la professora de belles arts de la Universitat de Barcelona Núria Ricart, l’arquitecte Jordi Henrich i l’historiador Fernando Hernández Holgado. Tot i que estava previst iniciar les obres a principis del 2019, no ha estat fins a finals de juliol que s’han engegat.