Escolta aquesta notícia

En aquests 30 anys de betevé, l’esfondrament al barri del Carmel el gener del 2005 va ser un dels temes seguits dia a dia a la programació del mitjà. La periodista de betevé Gabriela Grífol Porta fa un resum al betevé directe de la crisi de l’esvoranc a partir de les imatges conservades a l’arxiu de la cadena.

Dos dies abans de l’esfondrament, el 25 de gener, la periodista destaca que ja es va produir un despreniment parcial al túnel de l’L5 de metro que s’estava construint a l’altura del Mercat del Carmel. En una notícia d’aquell dia, es veu com aquest moviment de terra va obligar a desallotjar 12 famílies del bloc número 10 del passatge de Calafell.

El “boom boom” que va avisar

Aquesta situació va permetre que, dos dies després, el 27, quan va aparèixer l’esvoranc de 35 x 30 metres, els edificis afectats fossin buits. Una de les veïnes afectades explica en una entrevista que van sentir una remor prèvia, un “boom boom” que els va avisar de l’esfondrament.

Molts dels veïns que vivien als edificis que es van desallotjar el dia 27 de manera preventiva no podien accedir a casa seva perquè el perímetre estava barrat al pas. L’Espai Jove Boca Nord es va convertir en el punt d’informació per als afectats des del primer dia i molts veïns no entenien encara els motius del tancament del barri.

Veïns i comerços afectats

Com ressalta la Gabriela Grífol amb les imatges seleccionades, la crisi generada per l’esvoranc va afectar en dos àmbits, els habitatges i els comerços, ja que molts dels botiguers van haver de deixar el negoci. “Jo soc un afectat” era un dels cartells de protesta que els comerciants enganxaven als finestrals.

Els veïns van rebre uns 700 euros de compensació al mes si anaven a casa d’un familiar. L’altra opció era anar a pisos nous de diverses promocions a Horta o a Sant Andreu, com va ser el cas del Miquel Àngel i la Manuela, que, en un reportatge, es veu com arriben a la nova llar

Vocabulari nou

Una de les mesures provisionals en aquell període va ser la incorporació d’una oficina mòbil de correus, que va facilitar que el veïnat i els comerciants poguessin recollir les cartes, paquets o notificacions sense sortir del barri.

La Gabriela Grífol remarca també l’aparició d’un vocabulari nou fins llavors desconegut per a la majoria, amb la qual cosa “tothom es va convertir en especialista en enginyeria civil”. Paraules com esvoranc o algunes expressions més tècniques com micropilotatge o infiltracions de formigó apareixien constantment en les notícies referides a l’esfondrament.

Comparteix a: