(ACN) El 18 d’octubre del 1971 es va produir l’ocupació de la fàbrica Seat de la Zona Franca per part de 6.000 treballadors per demanar la readmissió de companys acomiadats, convertint-se en un referent de la lluita obrera i antifranquista de Barcelona. La repressió policial va ser sagnant, amb centenars de detencions, ferits i la mort a trets del treballador Antonio Ruiz Villalba.

Els actes de commemoració dels 50 anys de la vaga a la Seat de la Zona Franca s’han iniciat de bon matí amb un homenatge al punt exacte on Ruiz Villalba va ser abatut per la policia franquista, al pàrquing de la factoria de la Zona Franca. S’ha seguit amb la descoberta del faristol memorial a la plaça del Moviment Obrer i la visita al grafit al carrer de l’Energia, a càrrec de l’artista Andrea Betoy. Finalment, s’ha fet una ofrena floral al passatge d’Antonio Ruiz Villalba.

grafiti 5o anys vaga Seat
Grafit que recorda l’assassinat de l’obrer Antonio Ruiz Villalba

Reunir-se o negociar convenis era delicte l’any 1971

En l’acte, ha participat l’activista sindical Carles Vallejo, figura clau de la històrica vaga de la Seat, que ha recordat que “no fa gaire temps patíem una dictadura franquista i van ser la ciutadania, els treballadors i els veïns els que es van mobilitzar per conquerir i lluitar per uns drets que no teníem”. “El que avui és normal, com ser escollit delegat sindical, negociar convenis o reunir-se, abans era delicte“, ha puntualitzat l’activista sindical.

El regidor de Memòria Democràtica de Barcelona, Jordi Rabassa, ha alertat que “tenim una dreta extrema molt envalentida i que és la punta de llança de tots aquells que volen revisar la història i esborrar els de baix”. El regidor ha defensat el record de “tots aquells que es van oposar a la dictadura i que van pagar amb la seva vida una transició suposadament modèlica”. “Per tant, era necessari recordar aquesta històrica vaga de la Seat i l’assassinat de Villalba amb un faristol memorial físic i no hi ha millor lloc que la plaça del Moviment Obrer de la Zona Franca”, ha afirmat Rabassa.