El dia de Nadal del 1962 Barcelona es va llevar coberta de neu, amb gruixos de fins a 70 centímetres. Malgrat el fred intens, la canalla d’aquella època vestia amb pantalons i faldilla curta. I així feien cagar el tió, com queda reflectit en el documental ‘Tants Nadals’, de Nuria Giménez Lorang. Són 25 minuts d’imatges antigues, moltes de domèstiques, que ens permeten veure per un forat com celebraven les festes les famílies barcelonines el segle passat.

‘Tants Nadals’, un viatge audiovisual per la Barcelona en blanc i negre | VÍDEO

Els tions no tenien cara ni barretina: eren trossos de tronc toscos, que els nens picaven amb la mateixa il·lusió que ara, però amb pantalons curts i corbata, o amb bata d’escolar. També veiem criatures recitant el vers davant de l’arbre, cantant nadales i explicant acudits. El documental també recull imatges casolanes de la nit de Reis: veiem com els nens deixen les sabates a punt i s’enfilen al llit amb pijama de ratlles, sota mantes gruixudes, per passar la nit de més nervis de l’any.

Botellades en blanc i negre

‘Tants Nadals’ també documenta el que passava fora de les llars, a diversos punts emblemàtics de Barcelona. Famílies endiumenjades que passegen per Santa Llúcia, d’altres que s’enlluernen amb les joguines a la fira de la Gran Via, i grups de gent bevent i cantant a la Rambla, sota els llums de Nadal.

Hi surten uns carrers de llamborda, en blanc i negre, per on passava el tramvia, o cotxes en trams ara de vianants, com Ferran o el Portal de l’Àngel. També sobten les parades a la vorera que venien aviram viu per fer els àpats de Nadal.

aviram nadal blanc i negre

Ampolles de conyac per als agents de la Guàrdia Urbana

El documental arrenca amb una escena impensable avui en dia: ciutadans que s’acosten amb regals als agents de la Guàrdia Urbana que estan regulant el trànsit. Els ofereixen ampolles de licors, torrons i altres paquets embolicats, i els agents, amb casquet, guants i abrics, queden envoltats de cistelles plenes de presents.

nen dona ampolla conyac guardia urbana

‘Tants Nadals’ va ser un encàrrec fet a la cineasta Nuria Giménez, acompanyat de música del grup Seward, per projectar-se a la plaça de Catalunya durant les setmanes de Nadal. L’ha elaborat amb material d’arxiu de la Filmoteca de Catalunya.