Aquest dissabte, 31 d’agost del 2024, El Corte Inglés de l’avinguda del Portal de l’Àngel tanca les portes. L’any 1995, l’empresa es va establir en aquest emblemàtic edifici de façana neoclàssica que ja carregava una llarga trajectòria de galeries comercials. Can Jorba, Galerías Preciados i El Corte Inglés són els grans noms que coronen els gairebé 100 anys de recorregut d’aquest espai que fa cantonada amb el carrer de Santa Anna.
1926: Can Jorba amb venda d’articles i un petit zoo
L’empresa manresana Indústries i Magatzems Jorba va obrir portes a l’edifici del Portal de l’Àngel el 25 d’octubre de 1926. No prou satisfets amb la sucursal que tenien al carrer del Call, van traslladar-se a aquest nou espai dissenyat per Arnald Clavet i inspirat en les galeries Lafayette de París. El negoci va anar creixent i la propietat va decidir ampliar l’espai. El nou establiment va ser el primer edifici comercial de l’estat amb escales mecàniques i tenia usos complementaris a la venda d’articles, com una agència de viatges o una llar d’infants amb terrassa i un petit zoo.
Aquell edifici va estar en mans de la família Jorba fins als anys 60, quan va ser absorbida per la cadena madrilenya Galerías Preciados, que volia competir amb El Corte Inglés de la plaça de Catalunya.
1963: arriba Galerías Preciados
Després de la compra i una remodelació exhaustiva, el desembre de 1963 l’edifici va obrir de nou batejat com a Jorba Preciados, preparat per competir amb el veí de la plaça de Catalunya, obert un any abans. El negoci va tocar sostre i als 70 va patir els efectes de la crisi econòmica. El 1992 i després de mesos de manifestacions, l’empresa va fer suspensió de pagaments i va tancar.
L’edifici va estar tres anys buit: es van pensar diverses propostes per a l’espai, entre elles una biblioteca, però el projecte no va tirar endavant i l’aleshores Galerías Preciados va passar a mans del que fins llavors havia estat el seu gran competidor, El Corte Inglés.
Anys 90: l’inici de tres dècades d’El Corte Inglés
En el marc del pla de reformulació d’El Corte Inglés, que només vol mantenir aquells edificis que siguin 100 % rendibles, el 2022 van vendre les galeries de l’avinguda del Portal de l’Àngel a l’aliança Redevco Iberian Ventures, una de les companyies d’inversió immobiliària més importants d’Europa. L’objectiu de la nova propietat és transformar l’immoble i convertir-lo en un edifici sostenible d’ús mixt.