Quatre equipaments culturals de Sants-Montjuïc busquen extreballadors d’alguna dels centenars de fàbriques i tallers que es van posar en marxa als barris de Sants, d’Hostafrancs i de la Bordeta, el segle passat. La Lleialtat Santsenca, la FAB Casa del Mig, el Casinet d’Hostafrancs i la Biblioteca Vapor Vell fan una crida entre els veïns i familiars dels antics treballadors per cercar testimonis vius que puguin explicar les seves experiències. L’objectiu és documentar i impulsar projectes de recuperació de la memòria industrial de Sants, una assignatura pendent per als historiadors locals.

Un punt de partida per a altres projectes de memòria històrica

El projecte de recuperació de la memòria industrial de Sants es va engegar fa algunes setmanes i ja han trobat una vintena de testimonis disposats a col·laborar-hi. Fins al desembre els impulsors de la iniciativa tenen previst enregistrar en vídeo les entrevistes amb els extreballadors fabrils que serviran com a documentació. El resultat de les gravacions les cediran a l’Arxiu Municipal i l’objectiu és que qualsevol entitat les pugui emprar en el futur per desenvolupar els seus projectes propis de memòria històrica.

Els quatre equipaments que impulsen el projecte de recuperació de la memòria industrial estan ubicats en antigues fàbriques santsenques reconvertides des de fa alguns anys en edificis públics que acullen diversos projectes culturals. Els espais s’han integrat en el paisatge urbà de la ciutat i s’ha donat a conèixer l’activitat industrial que s’hi feia. Però tot i que se’n conserva molta documentació i fotografies es coneix poc de com eren el treball, el dia a dia o els vincles que es formaven entre els treballadors a l’interior d’aquestes indústries.

Font: Arxiu Fotogràfic de Barcelona

La veu dels protagonistes per construir la història fabril santsenca

El projecte de recuperació de la memòria industrial de Sants té com a objectiu documentar aquesta part més humana de les fàbriques. “Ens faltaven les paraules per donar vida a aquestes fàbriques. Vam pensar que ara era el moment de cercar aquests testimonis, perquè és gent força gran i corríem el risc de no arribar-hi a temps.” Explica l’historiador i membre de la Lleialtat Santsenca Agus Giralt.

Estem convençuts que trobarem moltes dones perquè la majoria de indústries van ser fàbriques tèxtils
Agus Giralt, Lleialtat Santsenca

A més, com que moltes de les indústries van ser fàbriques tèxtils, els historiadors estan convençuts que trobaran sobretot dones extreballadores, ja que en aquest tipus de fàbriques treballen sobretot dones, perquè pel tipus de feina a fer calia tenir certes condicions físiques, com ara unes mans petites.

La importància de les fàbriques en el creixement del barri

Durant els segles XIX i XX, Sants es va situar a l’avantguarda de la industrialització i es va convertir en un dels epicentres de la revolució industrial a Catalunya. S’hi van establir centenars de fàbriques i tallers. Algunes van ser grans indústries com l’Espanya Industrial Can Batlló, però n’hi va haver moltes altres de més petites però també de rellevància industrial.

La força que té aquest barri és la força d’aquell procés industrial
Oriol Blas, FAB Casa del Mig

De fet, segons afirmen els historiadors santsencs, “Sants eren tres carrers i gràcies a les fàbriques va créixer per esdevenir el barri gran que és ara”.