(ACN/Redacció) Barcelona se suma aquest dilluns als actes d’homenatge a les persones deportades als camps de concentració i a totes les víctimes del nazisme. Una commemoració que coincideix amb la data de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen, ara fa just 80 anys, i que s’ha fet al Monument als deportats, al Parc de la Ciutadella. Hi han col·laborat les associacions Amical de Mauthausen i Amical de Ravensbrück.
La celebració ha comptat també amb la participació d’un centenar d’alumnes de l’Institut Alzina de Barcelona, l’Institut escola Arts —ambdós centres, membres de la xarxa de memòria Mai més— i l’Escola Pia Nostra Senyora, membre de les Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu.
Transmetre la memòria històrica a les noves generacions
L’objectiu de l’esdeveniment era honorar la memòria dels espanyols deportats i assassinats pel nazisme, així com reconèixer el seu llegat de sacrifici i lluita en defensa dels drets i les llibertats. També hi ha la voluntat de transmetre la importància de la memòria històrica a les noves generacions. En aquest sentit, els estudiants han llegit uns parlaments elaborats per ells mateixos abans de fer l’ofrena floral col·lectiva al monument.
En la lectura els joves han destacat que els exemples de lluita antifeixista han de servir perquè fets com aquests no tornin a passar mai més. “El seu sacrifici no va ser en va, la memòria és el millor antídot contra l’oblit“, han afegit.
La fiscalia n’obre per primer cop una investigació
La fiscalia de sala de Drets Humans i Memòria Democràtica, Dolores Delgado, ha obert per primera vegada una investigació sobre la detenció i posterior trasllat de milers d’espanyols exiliats a França a camps d’extermini nazis. Delgado vol esclarir responsabilitats i l’existència d’una possible estratègia conjunta entre la dictadura de Francisco Franco i el règim nazi per portar-los a camps com Mauthausen i Gusen, on van ser sotmesos a treballs forçats, tortura, desaparició i assassinat.
10.000 deportats i més de 5.000 víctimes
Entre els mesos de gener i febrer del 1939 mig milió d’espanyols i espanyoles van travessar els Pirineus per fugir de la repressió franquista i uns 10.000 van ser deportats als camps de concentració nazis. A Mauthausen hi van ser internats uns 7.500 espanyols, principalment exiliats republicans que van fugir del país al final de la Guerra Civil. Privats de la seva nacionalitat pel règim franquista, van ser sotmesos a tota mena d’atrocitats i un total de 5.117 van morir allà i en altres camps de concentració nazis.