Les imatges més antigues en moviment gravades a Sant Andreu acaben de sortir a la llum. Són set filmacions i les més primerenques daten dels anys 30, filmacions d’una família de Sant Andreu que fins fa poc es trobaven amagades en una capsa metàl·lica. Un veí del barri les tenia a casa i les acaba de donar a la Filmoteca de Catalunya. De totes les gravacions destaca una de nou minuts de durada sobre una cursa ciclista infantil on es pot veure el passeig de Torras i Bages, poc després de ser inaugurat, el 1928.

Són set bobines de 35 mm que s’han digitalitzat

En Miquel París, veí de Sant Andreu, tenia des de feia temps set bobines de pel·lícules familiars, en format 35 mm, amagades en una capsa metàl·lica. Les va heretar del seu avi, l’industrial del ferro Antoni París, que va encarregar la gravació. Durant anys les va guardar fins que va decidir digitalitzar-les. A través del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, el Miquel París va contactar amb la Filmoteca Nacional de Catalunya, que s’ha encarregat de restaurar i preservar les bobines.

Bobines d’Antoni París. Fotografia feta per Pau Vinyes

S’hi veu el passeig de Torras i Bages acabat d’inaugurar

A les bobines s’hi poden veure imatges d’un bateig de la família París, un viatge a Mallorca, la sortida d’una celebració familiar de l’església de Sant Andreu de Palomar, un partit de tenis del 1945 i una cursa ciclista infantil al passeig de Torras i Bages. Històricament, aquesta última és la més important perquè es veu aquest vial acabat d’inaugurar.

El passeig de Torras i Bages es va inaugurar el 1928 per connectar Sant Andreu amb Santa Coloma de Gramenet i la filmació és del maig del 1932. Segons l’historiador Pau Vinyes, es veu un vial totalment inèdit: “Només s’entreveu l’Escola Ignasi Iglésias que era la masia Les Carasses, les casernes que s’acabaven de construir i la fàbrica de Can Pellicer”. La resta era terreny erm i encara no s’hi havia construït la Casa Bloc.

Passeig de Torras i Bages el maig del 1932

L’autor podria ser Albert Gasset Nicolau

Es desconeix l’autoria de les filmacions, que s’han donat a la Filmoteca com Fons d’Antoni París i Grau, però els historiadors andreuencs sospiten que podrien ser d’un cineasta professional, Albert Gasset Nicolau. En Gasset Nicolau vivia al carrer de Peronella, molt a prop de qui va encarregar la gravació, Antoni París, que vivia al carrer del Doctor Santponç. El que està clar, segons els historiadors andreuencs, és que ho va fer algun professional tenint en compte la qualitat de la imatge.