L’historiador i periodista Antonio Baños repassa al betevé directe una cronologia dels tipus d’habitatge que han existit a Barcelona des dels primers assentaments fins avui dia. El periodista comença amb els laietans, “el poble iber que va donar nom a Barkeno i que va instal·lar el seu campament de cases de pedra a la muntanya, perquè la planícia de la ciutat s’inundava de manera freqüent”.

Després dels ibers, els romans “van fundar Barcino com a centre administratiu i van preferir construir la ciutat al pla de Barcelona, a tocar del mar”. Antonio Baños assegura “que no se sap on vivien els barcelonins pobres en l’època romana, perquè a dins de les muralles només s’hi trobaven grans mansions i palaus”.

Antonio Baños remarca que “la densitat de Barcelona era de les més grans d’Europa al segle XIX i les condicions de vida eren molt dolentes. Es va decidir tirar les muralles l’any 1854 per expandir la ciutat”. El periodista recorda l’existència de les cases de dormir, “uns establiments on la gent que treballava a les fàbriques podia dormir durant tota la nit i després tornar a la feina”. El periodista finalment esmenta “els barris de barraques que durant el segle XX es van instal·lar a la platja del Somorrostro o a la muntanya de Montjuïc”.

Comparteix a: